Kinezi dižu vjetropark na Možuri: Na proljeće montiranje prvih vjetrenjača

Podijeli

Kineska kompanija Shanghai Electric Power Engineering ušla je u finalnu fazu građevinskih radova na vjetroparku na Možuri, a tokom proljeća je planiran početak montiranja i instalacije vjetro-generatora, rečeno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

Prema informacijama koje su predstavnici tog Vladinog resora dobili od malteškog investitora Enemalta plc, do sada je od planiranih 89 miliona eura u vjetropark uloženo oko 35. Na pitanje kada se može očekivati završetak gradnje vjetroparka i njegovo puštanje u rad, u Ministarstvu nijesu precizno odgovorili.

“Trenutno radimo na usaglašavanju teksta aneksa ugovora kojim će se utvrditi rokovi za završetak izgradnje vjetroelektrana na lokalitetu Možura, naveli su u Ministarstva.

Radovi i zakup

Kako se navodi u Informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrana na lokalitetu Možura, koju je Vlada usvojila prošle godine, kompanija Enemalta plc izradila je glavni projekat i završila više od 14 kilometara pristupnih puteva i platformi za vjetroturbine.

“Dopremljena su 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine u dvije serije, a završena je i izgradnja 14 kilometara pristupnih puteva i platformi. Gotovo je i nivelisanje terena za platformu trafostanice, iskopavanje jarka za kabal, povezani su privremeni putevi i pribavljene sve neophodne dozvole i odobrenja”, navedeno je u Informaciji.

Dalje je objašnjeno da je zemljište na Možuri u državnom vlasništvu, te stoga nije sprovođen postupak eksproprijacije.

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi 186.057 eura što je 0,37 eura po kvadratu, a plaća ga investitor u četiri jednake rate”, navedeno je u Vladinom dokumentu.

Od završenih radova, kako je ranije izvijestio podizvođač Bemax, prošle godine je izliven prvi temelj od ukupno 23 predviđena za vjetroelektrane.

Početkom marta iz Kine su u Bar dopremljeni prvi djelovi za vjetrenjače i pripadajuća oprema.

Kako su Dnevnim novinama kazali u Ministarstvu, u kojoj mjeri će puštanje u rad vjetroparka na Možuri uticati na ukupan račun za električnu energiju zavisiće od brojnih faktora.

“Između ostalog, od ukupne projektovane potrošnje struje za kalendarsku godinu, planirane proizvodnje vjetroelektrana, kao i realizovane proizvodnje koja dominantno zavisi od meteoroloških prilika”, ukazali su u tom resoru.