Na koji način Cambridge Analytica manipuliše izbornim procesima

Podijeli

Nakon skandala sa zloupotrebnom ličnih podataka s društvenih mreža koje je koristila britanska kompanija Cambridge Analytica, televizija Channel 4 iz Londona je objavila prilog o konkretnom primjeru manipulacije izbora u Keniji.

U tajno snimljenom videu, jedan od odgovornih kompanije Cambridge Analytica se čak i hvali ulogom njegove firme u napetim izborima u Keniji 2017.:

„Mi smo dva puta promijenili brend čitave stranke, napisali smo im manifest, sproveli istraživanja, analize, sistem poruka. Mislim da smo napisali i sve govore i uprizorili smo čitavu priču – otprilike sve šta je kandidat učinio i rekao”, izjavio je Mark Turnbul.

Njegova funkcija je izvršni direktor Cambrigdge Analytica i njene sestrinske firme Strategic Communication Laboratories Group (SCL), a u svojoj hvali nije znao da razgovara s novinarima britanske postaje Channel 4.

Prizor iz emisije Channel 4: službenik Cambridge Analytica se još i hvali nedjelima i lažima koje su lansirali u Keniji. Kasnije je rečeno da je sve to “bio vic”.

Kandidat o kojem Turnbul govori je Uhuru Kenijata, trenutni predsjednik Kenije, koji je uspio da porazi svog glavnog rivala Raile Odinge nakon žestoke izborne bitke u avgustu prošle godine. Njegovu prvu pobjedu je poništio Vrhovni sud Kenije zbog proceduralnih grešaka. Kenijata je onda pobijedio i na novim izborima u oktobru koje je njegov rival odlučio da bojkotuje i to s 98 odsto glasova.

Njegova pobjeda je izazvala žestoke sukobe i nasilje u Keniji i teško je reći koliko je bilo ljudskih žrtava. Organizacije za ljudska prava su upozorile kako je novi predsjednik očito policiji dao dozvolu da koristi svaku moguću silu kako bi slomili proteste pristalica opozicije.

Ovaj objavljeni prilog britanske TV stanice ne navodi tačno sve usluge koje je Cambridge Analytica učinila za ovog kenijskog predsjednika, ali građanima te zemlje zvuči dobro poznato nedavno otkriće kako je upravo ta kompanija zloupotrijebila lične podatke više od 50 miliona korisnika Facebooka, kako u Velikoj Britaniji tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Ti podaci su onda poslužili i da bi Donald Tramp postao američki predsjednik.

Nakon izbora je eskalirala mržnja i nasilje koje se uporno podsticalo u neviđenoj izbornoj borbi.

Channel 4 objavljuje kako je Cambridge Analytica spremna na baš sve kako bi kandidatu koji ih plaća osigurala prednost, sve do provociranja protivničkih političara da bi se zatekli u kompromitujućim situacijama, bilo da je riječ o seksualnim uslugama ili o primanju mita. Ali osnovni alat kompanije su naprosto laži, danas se to zove „fake news”, koje je izmišljala i servirala u čitavom nizu kampanja u kojima je djelovala širom svijeta.

„U Keniji vlada široko razočaranje”, kaže nam Henri Maina, direktor afričke organizacije za ljudska prava Član 19. Lažne vijesti su na društvenim mrežama bile široko rasprostranjene tokom nedavne izborne kampanje i 90 odsto stanovnika Kenije je u jednom istraživanju agencije Portland International potvrdilo da ih je primijetilo. Njih 87 odsto je takođe vidjelo kako su to namjerno i ciljano sročene netačne informacije.

Teško je naći dokaze da je za njih zaslužna neka strana kompanija, ali kenijski bloger Šitemi Kamadi za DW kaže kako je to „vrlo vjerovatno”:

„Mnoge poruke su bile okićene izrazima mržnje i agresivnim izrazima kakvi se još nijesu vidjeli u Keniji prije toga”, kaže Kamadi.

Kenijata je pobijedio i nakon što su prvi izbori bili poništeni.

“Mi smo dva puta promijenili čitavu stranku, mi smo pisali njihov manifest, mi smo pisali skoro sve govore”, hvali se službenik Cambridge Analytica.

„Poruke na Facebooku, Googleu i Twitteru su izuzetno potpirivale antagonizam i bile su usmjerene protiv Raila Odinge, jer su željeli da pristalice Iure Jubilea (stranka Uhuru Kenijate) izađu na birališta i glasaju za svoga kandidata”, kaže ovaj bloger.

Internet je i u Keniji bio odličan medij za takvu propagandu: od oko 48 miliona stanovnika te zemlje, njih 30 miliona redovno koristi svjetsku mrežu. Nakon što je objavljen prilog o njihovim metodama „savjetovanja”, Cambridge Analytica negira bilo kakvo učestvovanje u ilegalnim aktivnostima, bilo u Keniji ili u drugim zemljama. Iz te kompanije se čulo kako je sve što je snimljeno bio „tek vic” da bi se zabavili prikriveni novinari stanice Channela 4.

„Moram izričito reći kako Cambridge Analytica ne sprovodi niti učestvuje u zamkama, pokušajima davanja mita ili takozvanim ‘slatkim seksualnim zamkama’, a ne širi niti netačni materijal iz bilo kog razloga”, piše predsjednik uprave te kompanije Aleksander Niks u saopštenju objavljenom na internet stranici te firme.

Ni kenijski predsjednik, niti njegova stranka nijesu reagovale na ovo otkriće britanskih novinara. No, aktivista za ljudska prava Henri Maina tvrdi kako je to „za njega veliki izazov”. Jer, to nije prvo otkriće kako je Kenijata koristio sva sredstva i bilo čiju pomoć kako bi postao predsjednik. U decembru prošle godine britanska organizacija Privacy International je otkrila i da je angažovala kompaniju Harris Media LLC, „savjetničku” agenciju iz Teksasa koja je radila i za trenutnog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Već po nasilju koje je u Keniji buknulo nakon izbora, takvim kompanijama nije nikakav problem da bude i najniže strasti i mržnju: „To budi ozbiljnu sumnju u ulogu i odgovornost kompanija koje su djelovale za političke stranke u Keniji u kojoj su plemenska pripadnost i porijeklo iz pojedinih regija izuzetno osjetljive političke teme. Takvo bezobzirno korištenje kodiranih izraza (gdje će upućeni odlično znati o čemu se govori) je bilo široko rasprostranjeno”, piše u saopštenju organizacije Privacy International.

Jubile, stranka kenijskog predsjednika, negira da je koristila usluge teksaške kompanije Harris Media, ali se još nije oglasila je li se obratila Cambridge Analytici da bi joj „pomogla” u izborima. Ali u Africi je to mnogo veći problem nego tek manipulisanje procesa u pojedinoj izbornoj kampanji: na kocki je povjerenje u čitav demokratski sistem.

„Znamo da je demokratija u Africi na uzmaku. To je zato još veći udarac jer građani još više vjeruju kako neka vlada dolazi na vlast ne kao rezultat njihovih glasova, nego kao ishod manipulacija kompanija koje svoja sjedišta imaju u inostranstvu, ali imaju kapacitete da manipulišu izborima bilo gdje na svijetu”, kaže Henri Maina.

Deutsche Welle/Investitor.me