Sjećate li se ProMonte-a i početaka mobilne telefonije u Crnoj Gori

Podijeli

Telenor nakon 14 godina odlazi iz Crne Gore a vođstvo kompanije i više od 365 hiljada korisnika prepušta češkoj PPF grupi koja će biti novi vlasnik najstarije crnogorske mobilne mreže.

A kako je sve krenulo?

U decembru 2001. godine, ProMonte je dobio petnaestogodišnju licencu za GSM 900 i DCS 1800. U isto vrijeme, PTT Crne Gore je svojih 9% vlasništva u ProMonte-u prodao ETL-u. Od 11. avgusta 2004. godine, najveći provajder telekomunikacionih servisa u Norveškoj, Telenor, postao je i 100 odsto vlasnik prvog i i najvećeg operatora mobilne telefonije u Crnoj Gori.

U novembru 1995. godine, PTT Crna Gora i European Telecom Louxembourg potpisali su ugovor o osnivanju društva sa ogranicenom odgovornošcu u cilju dobijanja licence za mobilnu telefoniju u Crnoj Gori.

U januaru 1996. godine, konzorcijum ETL – PTT Crna Gora dobio je koncesiju na 20 godina za uspostavljanje GSM 900 mobilne mreže u Crnoj Gori, a u martu 1996. godine osnovana je kompanija ProMonte.

Prvi poziv mobilne telefonije u Crnoj Gori ostvaren je 10. jula 1996. godine.

Nakon šest godina upravljanja, norveški vlasnik je 2010. godine ProMonte i zvanično preimenovao u Telenor:

Četiri godine nakon osnivanja ProMonte-a, tadašnji Telekom Crna Gora, koji je u tom momentu bio u dominantno državnom vlasništvu, osniva svoju mobilnu mrežu Monet. Te 2000. godine zapravo će tek zaživjeti tržište mobilne telefonije, s obzirom da smo tek tada dobili i pripejd sistem i povoljnije usluge tadašnjeg spektra usluga.

Monet je pet godina kasnije, zajedno sa cijelim Telekomom, prodat Magyar Telekomu, za 114 miliona eura.

Trenutno, Telenor je najveća mobilna mreža u Crnoj Gori i prema januarskim podacima, zauzima 35,63 odsto tržišta mobilne telefonije. Odmah iza je mobilna mreža Crnogorskog Telekoma, sa udjelom od 33,93 odsto i najmlađi M:tel, sa 30,44 odsto udjela.

Crna Gora je u januaru imala 1,02 miliona aktivnih SIM kartica što odgovara penetraciji od 165,4 odsto.

I konačno je: Telenori regiona prodati za 2,8 milijardi eura

“Češki Mišković”: Ko je novi vlasnik crnogorskog Telenora