Italija smanjila kapacitete za podmorski kabl sa Crnom Gorom

Podijeli

Italija je povukla svoje planove vezano za energetski interkonektor s Crnom Gorom i prepolovila planirani kapacitet u odnosu na ono što je planirano do kraja 2019. godine, kazao je Luiđi Feraris, predsjednik uprave kompanije Terna, koja sa crnogorskom Vladom sprovodi ovaj projekat.

On je analitičarima tržišta rekao da je Terna smanjila planirani kapacitet na 600 MW počev od 2019. godine, umjesto prvobitnih 1,2 GW.

“Podvodni kabl je položen i obje priključne tačke su završene, s obje strane Jadrana”, kazao je Feraris, dodajući da je smanjenje kapaciteta dio kompromisa sa crnogorskim kolegama.

Plan za puštanje u rad kabla koji povezuje italijasnku Villanovu i crnogorski Tivat podrazumijevao je završetak radova za 2018. godinu a početak rada za 2019, a ukupan kapacitet kabla bio je predviđen na 1,2 gigavata.

Feraris je kazao da je taj kabl Terna vidjela kao dio italijanskog interkonektorskog mehanizma – domaće šeme za podsticanje električnih veza s energijom drugih zemalja, kako bi uvezla jeftinu a “zelenu” struju u svoju zemlju.

Italijanski zakon iz 2009. godine dopušta gradnju takvih projekata do snage 2,5 gigavati, a osim kabla prema Crnoj Gori tu je i projekat izgradnje objekata na granici s Francuskom. Feraris je potvrdio da će i ta veza, snage 1,2 gigavata između Pijemonta i Savoje takođe biti u funkciji naredne godine.

Terna je izgradila ključne interkonekcije i razvoj mreže u okviru svog novog strateškog plana od 2018. do 2022. godine, koji je predstavljen finansijskim stručnjacima u četvrtak. Kompanija će, kako je saopšteno, za realizaciju planova iz strategije izdvojiti 2,8 milijardi eura i izgraditi 1,25 hiljada metara novih električnih linija.

Očekivani ukupni kapital Terne u tom periodu iznosiće 5,3 milijardi eura, što je 30 odsto više od prethodnog petogodišnjeg plana.

Kompanija Terna je akcionar u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), sa 22 odsto vlasništva. Država je većinski vlasnik CGES-a, sa vlasničkim udjelom od 55 odsto.

Platts/Investitor.me