SAD izuzeo EU i šest država od carina na čelik i aluminijum

Podijeli

Američki predsjednik Donald Tramp u četvrtak je privremeno izuzeo šest zemalja i Evropsku uniju iz carina na uvoz čelika i aluminijuma, objavila je Bijela kuća.

“Carine na uvoz čelika i aluminijuma iz sljedećih zemalja ukidaju se do 1. maja 2018.”, saopštila je Bijela kuća navodeći članice EU-a, Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Meksiko i Južnu Koreju.

SAD u petak počnju sa primjenom uvoznih carina od 25 odsto na čelik i deset posto na aluminijum.

Vašington raspravlja s tim zemljama “o zadovoljavajućim alternativnim načinima tretiranja prijetnje od slabljenja američke nacionalne bezbjednosti nastale uvozom čelika” pa će trgovinski partneri SAD zasad biti isključeni iz carina na uvoz čelika, piše u Trampovoj izjavi.

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer izjavio je ranije u četvrtak u Senatu da je ukidanje carina dopustio Tramp.

“Predsjednikova zamisao je da u funkciji izvjesnog broja kriterijuma, neke zemlje izmiču” tim carinama, kazao je Lighthizer pred senatskim odborom za finansije, prenose agencije.

Tramp je početkom marta potpisao uvođenje tih carina od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma, izazvavši proteste partnera SAD-a i bojazan od trgovinskog rata.

Brojne zemlje, među kojima one u Evropskoj uniji, upozorile su Bijelu kuću da će snažno odgovoriti ako se zaista podvrgnu carinama na uvoz metala.

Trampova administracija naglasila je da je glavna meta njenih mjera bila Kina koja je već dugo superproduktivna što je pogodilo svjetsko tržište čelika i aluminijuma.

Kina, koja proizvodi pola svjetskog čelika, procijeniće štetu od tog američkog poteza i “čvrsto će braniti svoja legitimna prava i interese”, saopštilo je tada kinesko ministarstvo trgovine.

Izuzeće od carina za EU uslijedilo je nakon posjeta evropske komesarke za trgovinu Cecilije Malmstrom Vašingtonu, gdje je razgovarala s Lighthizerom i američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom.

Tramp je uvođenje carina na uvozni čelik i aluminijum potpisao na osnovu rijetko korišženog američkog zakona koji predsjedniku dopušta djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu bezbjednost.

Malstrom je tada rekla da računa na izuzeće Evrope, ali je u suprotnom najavila protivmjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Američki predsjednik Donald Tramp ponovno je u četvrtak prodrmao svoj vanjskopolitički tim, zamijenivši H.R.McMastera kao savjetnika za nacionalnu bezbjednost s Johnom Boltonom, “jastrebom” koji je zagovarao upotrebu vojne sile protiv Sjeverne Koreje i Irana.

Odluka, objavljena na Tweeteru i u saopštenju Bijele kuće, dolazi manje od sedam dana od smjene državnog sekretara Rexa Tillersona kojeg će zamijeniti direktor CIA-e Mike Pompeo.