Smokovac-Mateševo najveća investicija kineske banke u regionu

Podijeli

Predstavnici kineske Exim Banke istakli su da je prioritetna dionica crnogorskog autoputa od Smokovca do Mateševa njihova najveća investicija u regionu zbog čega tom projektu daju poseban značaj.

Kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, čelnici Exim banke i kompanije CRBC su na današnjem sastanku kod premijera Duška Markovića izrazili spremnost da učestvuju i u nastavku gradnje autoputa kroz Crnu Goru odnosno druge i treće dionice – Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare i to odmah nakon završetka prioritetne dionice.

Na sastanku je, kako je saopšteno, iskazan značaj autoputa kroz Crnu Goru kako za našu zemlju tako i za Exim Banku i kompaniju CRBC.

“Izraženo je zadovoljstvio dinamikom radova na prioritetnoj dionici Autoputa Bar – Boljare i naglašena apsolutna spremnost da se u 2018. pojača intenzitet radova zapošljavanjem još radnika, angažovanjem dodatne građevinske opreme i ubrzavanjem rješavanja izazova”, navodi se u saopštenju.

Marković je rekao da je cilj Vlade da te dvije dionice budu ugovorene do juna 2019.

Sastanku su prisustvovali ministri finansija Darko Radunović i saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, potpredsjednik Exim banke Ćie Ping, predsjednik CRBC-a Du Fei, generalni direktor CRBC-a za Centralnu i Istočnu Evropu Žang Ćiaojuan i generalni menadžer CRBC-a u Crnoj Gori Hei Šićijang.

Po završetku razgovora ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i tehnički direkotr CRBC-a u Crnoj Gori Sun Jaoguo potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva.