Vlada traži partnere za ostatak autoputa, CRBC zainteresovan

Podijeli

Kineska kompanija CRBC je zainteresovana da uđe u privatno javno partnerstvo sa Vladom za izgradnju kompletnog autoputa Bar- Boljare.

Memorandum o razumijevanju sa predstavnicima CRBC-a potpisaće danas u Vili Gorica predstavnici Vlade i CRBC, najavio je juče nakon sjednice Vlade ministar saobraćaja Osman Nurković.

Vlada je juče usvojila tekst memoranduma, a ministar kazao da pozivaju zainteresovane strane i domaće kompanije da uđu u privatno javno partnerstvo u realizaciji ovog projekta.

“CRBC je prvi zainteresovan za izgradnju dionica od Mateševa do Andrijevice i dalje do Boljara”, kazao je Nurković i dodao da se ne može sa preciznošću kazati koliko bi to koštalo.

Prema grubim procjenama dionica od Mateševa do Andrijevice bi koštala između 280 i 290 miliona, a druga oko milijardu. Sve dok se ne uradi projektna dokumentacija i ne vidi koliko mostova i tunela treba da se gradi na trasi ne možemo govoriti o tačnom iznosu, naveo je Nurković.

Prije potpisivanja memoranduma premijer Duško Marković, Nurković i ministar finansija Darko Radunović sastaće se sa predstavnicima CRBC-a i kineske Exim banke. Nurković je kazao da potpisivanje memoranduma ne znači da je CRBC favorizovan u odnosu na bilo kog drugog ponuđača spremnog za privatno javno partnerstvo.

“Vjerujem da ćemo imati još zainteresovanih za ulazak u partnerstvo sa Vladom. Još neke kineske firme pokazuju interes za gradnju autoputa, mosta Verige, ukoliko UNESKO odobri gradnju i za rekonstrukciju pruge, kao i neke turske firme”, naveo je Nurković i dodao da će se oko ovog projekta intenzivirati saradnja sa Srbijom, podsjećajući da je CRBC ugovorio izgradnju srpskog autoputa do Požege