EU traži podjelu Google-a na više manjih kompanija

Podijeli

Evropska unija i dalje je sumnjičava prema dominantnoj poziciji internetskog diva Google-a na evropskom tržištu i ne isključuje mogućnost podjele njegovog poslovanja, upozorila je komesarka EU za zaštitu konkurencije, prenose britanski mediji.

Margret Vestager smatra da prijetnja Googleu podjelom na više manjih kompanija mora ostati otvorena opcija, navodi u nedjelju The Daily Telegraph a prenosi Hina.

Krajem prošle godine, komesarka EU je izjavila da u budućnosti očekuje više predmeta protiv Googlea, nakon što je Evropska komisija odredila rekordne 2,4 milijarde eura kazne najpopularnijem internet pretraživaču na svijetu, poručivši im da ukinu povlašćeni tretman svoje usluge kupovine.

Google se suočava s novim propisima EU-a koji će regulisati njegovo poslovanje s manjim kompanijama, korisnicama njegovih usluga.

Brisel priprema novu regulativu za web stranice za elektronsku trgovinu, trgovine aplikacija i pretraživače koje bi trebalo da transparentnije rangiraju rezultate pretraživanja i navode razloge za isključivanje pojedinih usluga.

U kancelariji komesarke Vestager nijesu u nedjelju bili dostupni za komentar Telegraphovih navoda, napominje Reuters.