NLB-u prijeti kazna od 2,5 milijardi eura

Podijeli

Evropska komisija (EK) i Evropska centralna banka (ECB) uputile su pismo slovenačkoj vladi u kojem je pozivaju na privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB).

Ako privatizaciju ne provede, državne garancije NLB-a za plaćanje odšteta hrvatskim štedišama Ljubljanske banke (LB) brojaće se kao nova državna pomoć, a NLB ne bi državi smjela isplatiti dividendu za prošlu godinu. Banki bi tako prijetila novčana kazna od 2,5 milijardi eura, pišu Finance, prenosi Delo.

“Evropska komisija upozorava Vladu: ako ne privatizujete NLB, državne garancije NLB-a za plaćanje odšeteta hrvatskih štediša LB-a brojaće se za novu državnu pomoć, a ona neće biti dopuštena. To znači da će NLB morati da je vrati”, navode neslužbeno Finance upozorenje iz pisma EK-a.

U međuvremenu, Evropska centralna banka uslovljava privatizaciju isplatom dividendi.

“Znamo koliko obaveza može pasti na banku, te to može oštetiti održivost njenog kapitala”, navodi se u pismu ECB-a.

Slovenački premijer Miro Cerar nije upoznat sa postojanjem ili sadržajem pisama ECB-a i Evropske komisije o privatizaciji NLB-a. Nakon završetka summita EU, ocijenio je da Evropska komisija, poput Slovenije, ima pregovarački položaj.

“To je u ovoj fazi pregovora normalno, ali u narednim mjesecima moraćemo pronaći zajedničko rješenje”, rekao je on.

Evropska komisija mogla bi odlučiti da je državna pomoć iz 2013. ilegalna i banka bi morala vratiti u budžet 1,55 milijardi eura. Ako bi morala vratiti i državne garancije za loše kredite kao i oko pola milijarde eura, na koliko su procijenjeni zahtjevi hrvatske strane to bi iznosilo ukupno 2,5 milijardi eura, izračunao je list Finance.