Beograd sjedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana

Podijeli

Odluka da Beograd bude sjedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana, predstavlja veliko priznanje Vladi Srbije za napore koje je učinila u regionalnom povezivanju, kazala je predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa komesarkom Evropske unije za transport Violetom Bulc.

Brnabić je naglasila da izbor Beograda predstavlja važan korak u sprovođenju Sporazuma o Transportnoj zajednici, koji je potpisan na samitu Zapadnog Balkana u Trstu, dodajući da je od izuzetnog značaja i činjenica da su odluku podržali svi predstavnici regiona i Evropska unija.

Komesarka Bulc objasnila je da Transportna zajednica predstavlja formalni okvir u kojem zemlje Zapadnog Balkana mogu da se posvete zajedničkim projektima i da koriste finansijske mehanizme Evropske unije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Prema rečima Bulc, njeno osnivanje predstavlja mogućnost za stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta za sve zemlje Zapadnog Balkana, a infrastrukturno povezivanje put je do bržeg ekonomskog razvoja Srbije i čitavog regiona.

Bulc je, takođe, naglasila da Ugovor o osnivanju Transportne zajednice podrazumijeva i primjenu pravnih tekovina Evropske unije u oblasti transporta, pojednostavljenje administrativnih formalnosti i osnovu za unapređenje transportne infrastrukture, piše Indikator.ba.