NLB nudi kredite do 100.000 eura za legalizaciju bespravno podignutih objekata

Podijeli

NLB Banka je prepoznala važnost projekta za legalizaciju bespravno sagrađenh objekata pokrenutog od strane Ministartsva održivog razvoja i turizma i ponudila podršku građanima, u ovom procesu, kroz ponudu kredita za legalizaciju, saopšteno je iz te banke.

“NLB Kredit za legalizaciju je jedinstvena prilika za sve koji su u obavezi da u zakonom definisanom roku podnesu zahtjev za legalizaciju jedinicama lokalnih samouprava. Kredit za legalizaciju se odobrava po varijablnoj ili fiksnoj kamatnoj stopi, u iznosu i do 100.000 eura. Kredit se može odobriti po varijabilnoj kamatnoj stopi već od 5,49 odsto +6M Euribor ili fiksnoj kamatnoj stopi od 6,49 odsto”, navodi se u saopštenju.

Građani će po nižoj kamatnoj stopi u odnosu na redovnu ponudu gotovinskih kredita moći da uplate kompletan iznos na ime naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i ostvare popust.

Popust odobravaju jedinice lokalne samouprave, na osnovu pojedinačnih odluka o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta za bespravne objekte. Tako, za iznos naknade od 10.000 eura, nakon obračuna odobrenog popusta od 55 odsto za objekte osnovnog stanovanja, uz NLB Kredit za legalizaciju (odobrenog na period od 6 godina i uz varijabilnu kamatnu stopu od 5,99 odsto + 6M Euribor), moguće je ostvariti uštedu od 4.650 odsto, a ona može biti i veća ukoliko se klijent odluči za kredit manje ročnost odnosno manji iznos troškova po osnovu kamate, pojasnili su iz NLB-a.

„Legalizacijom objekta građani stvaraju čvrste temelje za svoju budućnost. U našu ponudu smo uvrstili kredit pripremljen za ovu namjenu, sa ciljem da pomognemo svima koji su dužni da ispune ovu zakonsku obavezu, i sačuvaju svoj dom. Ovaj kredit je prilika da kompletan iznos naknade građani uplate jednokratno, i na taj način steknu pravo na popust koji im odobrava opština u kojoj se objekat nalazi.“ kazao je Dino Redžepagić, izvršni direktor u NLB Banci.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je pokrenulo kampanju za masovno legalizovanje bespravno izgrađenih objekata u Crnoj Gori, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul 2018. godine. Detalji o kreditu ali i informacije o procesu legalizacije dostupne su na portalu www.nlb.me a u nastavku je reprezentativni primjer kredita za legalizaciju ukolko se klijent odluči za iznos kredita od 20.000 eura i rok otplate od 120 mjeseci uz nominalnu kamatnu stopu (NKS) od 5,49 odsto + 6M Euribor.

Za konkretan slučaj, Efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi 5,87 odsto. Ukupan iznos na osnovu ovog primjera koji klijent treba da otplati je 26.042,95 eura; iznos anuiteta je 217,02 eura. U efektivnu kamatnu stopu (EKS) su uračunati trošak naknade za obradu kredita (jedan odsto), trošak mjenice (dva eura), trošak upita u kreditni registar (RKB) (3,50 eura).

U prezentovani iznos EKS nisu uključeni troškovi procjene nepokretnosti, polisa osiguranja života i osiguranja imovine, koji će ući u EKS ukoliko je pribavljanje tih instrumenata uslov za odobravanje kredita. Ostali mogući troškovi za klijenta, a koji ne ulaze u obračun EKS su troškovi pribavljanja lista nepokretnosti, založne izjave i troškovi upisa zaloge na nepokretnostima. Korekcija Euribor-a se vrši 2 puta godišnje (1. januara i 1. jula), zaključili su iz NLB banke.