Šta je najveća prednost Netflixa

Podijeli

Netflix ima namjeru da osvoji Holivud i čini se da ide tim putem s obzirom da u ovoj godini namjerava potroširenje osam milijardi američkih dolara samo na sadržaj koji će se nuditi korisnicima.

Otuda i strah prema njemu, što se vidi prema katastrofalno lošim recenzijama skoro pa svakog Netflixovog filma. Naime, te recenzije teško mogu biti slučajnost. No, ujedno ne postižu efekat jer pretplatnici drage volje pogledaju šta se nudi.

Cilj im je imati novi sadržaj na mjesečnom nivou, pa i sedmičnoj, piše ICTbusiness.info. To Netflix i postiže, a samim time i ostvaruje prihode, širi se, relevantan je i ništa ne prepušta slučaju. Tajna tog uspjeha jeste u činjenice da je Netflix primarno tehnološka kompanija. Sadržaj, korisnički interfjes, niska cijena pretplate… su plus, ali ne bi Netflix odvajali od konkurencije koja ima sve to.

Ono što nema jeste sposobnost kvalitetnog širenja cijelim svijetom, odnosno, pažnja na detalje. To je taj tehnološki dio. Ali, da bi bilo jasnije… Netflix, na primjer, samo za jednu epizodu serije Jessica Jones, koja je snimljena u 6K rezoluciji i “teži” 296GB, uspijeva pronaći način kako da je omogućiti korisniku bez štete internet potrošnji.

Kompresovanjem sadržaja kao takav, uspijeva se omogućiti kvalitetan sadržaj i uz 750Kbps, što se u posljednje vrijeme zahvaljujući novim pomacima prema naprijed uspjelo smanjiti na 270Kbps. Matematika kaže da uz takav način kompresovanja čak i oni sa samo 4GB prometa mjesečno mogu gledati 26 sati Netflixa. Prošle godine se moglo deset sati. Mislite da je to mala stvar?

Netflix putem mobilnog telefona gleda mnogo ljudi. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine 7,47 milijardi (!) sati sadržaja gledalo se na taj način. I to ne bi bilo moguće da Netflix ne nudi kvalitet i ne troši tako malo prometa. Konkurencija to nema, čini korake prema naprijed tek kad Netflix “utaba” put, a to čini neprestano i nastaviće jer Netflix nije prvenstveno producentska kuća ili nekakav virtualni filmski studio, Netflix je tehnološka kompanija ispred svega, koja uz pomoć tehnologije donosi TV sadržaj korisnicima.