Brexit “seli” velika preduzeća iz Britanije na kontinent

Podijeli

Velika Britanija bi trebalo 29. marta 2019. godine da zvanično napusti članstvo u Evropskoj uniji, što će biti “skok u nepoznato”, ali će taj “šok biti amortizovan” sporazumom o prelaznom periodu, ocijenili su analitičari, a prenosi AFP.

Britanska premijerka Tereza Mej je 29. marta 2017. godine pokrenula proceduru Brexita, ali je ubrzo postala svjesna nemogućnosti da dobije sporazum o budućim vezama tokom dvije godine predviđene za odlazak, tako da je zatražila i dobila prelazni period, kako bi dobila na vremenu i smirila britanska preduzeća.

“Ne treba naredne godine da budemo spremni (za Brexit), jer imamo prelazni period”, rekao je britanski profesor evropske politike Anand Menon u izjavi Frans presu.

“Izlazak je odložen”, izjavila je britanska profesorka Ketrin Barnard i dodala da ipak ostaje pitanje da li će obje strane, Velika Britanija i EU, biti spremne i 31. decembra 2020. godine, kada se završava prelazni period.

Velika Britanija tokom tog perioda neće moći da utiče na odluke EU, ali će i dalje imati pristup jedinstvenom tržištu. Građani EU će imati slobodu kretanju kao do sada, što je bio zahtjev Unije.

Hitni planovi britanskih preduzeća

Suočeni s neizvjesnošću o sadržaju konačnog sporazuma o Bregzitu ukoliko do njega dođe, britanska preduzeća su preduzela određene mjere, prenosi N1.

Prema rezultatima ankete advokatske kancelarije Pinsent Mejsons (Masons), 51 odsto velikih preduzeća predstavljenih u Velikoj Britaniji usvojio je hitne planove. Te firme planiraju da prebace svoje osoblje na evropski kontinent.

Ministarstvo finansija je sa svoje strane obezbijedilo nekoliko milijardi funti za pripremu izlaska iz EU.

Period tranzicije će biti ostvaren samo ukoliko London i 27 članica Unije postignu dogovor o uslovima izlaska i to do oktobra ove godine kada treba da bude potpisan sporazum o povlačenju iz članstva. Do kraja oktobra treba da bude utvrđen i budući odnos između dvije strane.

Evropski zvaničnici su rekli da ništa nije za sada dogovoreno.

London želi da izađe iz jedinstvenog tržišta i carinske unije, ali i da zadrži bliske veze sa EU. Brisel se s tim ne slaže.

Pitanje granice britanske pokrajine Sjeverne Irske sa Irskom, takođe predstavlja predmet neslaganja između dvije strane. Ta granica bi predstavljala jedinu kopnenu granicu između Velike Britanije i EU.