I Twitter zabranio reklamiranje kriptovaluta, bitcoin odmah pao

Podijeli

Bitcoin je u ponedjeljak uveče pao za oko sedam odsto na ispod 8.000 dolara. Pad je uslijedio poslije nekoliko nedjelja regulatorne neizvjesnosti i vijesti od strane tehnoloških kompanija da će da ukinu reklame vezane za kriptovalute.

Bitcoin se trgovao blizu 7.895 dolara u ponedjeljak popodne, što je oko 600 dolara niže nego što je bio samo četiri dana ranije, govore podaci Coinbase-a.

Pad je veći od 42 odsto na godišnjem nivou nakon što je započeo ovu godinu iznad 13.000 dolara, javljaju agencije.

Nakon prošlonedjeljne najave, Twitter je zabranio reklamiranje kriptovaluta, slijedeći slične zabrane Google-a i Facebooka, kako bi se izbjegle prevare prilikom ICO-a.

Bitcoin je od decembra, kada je zabilježena njegova najveća vrijednost od blizu 20.000 dolara, pao za oko 60 odsto, navodi Coinbase.

Počeo je da pada ispod nivoa od 10.000 dolara prije tri nedjelje, nakon što je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (Securities and Exchange Commission, SEC) saopštila da će zahtijevati registraciju mjenjačnica za razmjenu digitalnih sredstava.

Vrijednosti su se vratile u okvir od 9.000 dolara prošle nedjelje poslije sastanka G-20 u kojem su centralne banke i ministri finansija imali “produktivne” diskusije o kriptovalutama.

U ponedjeljak je njegova vrijednost na otvaranju bila 8.576,6 dolara, dok je u utorak njegova vrijednost iznosila 8.545,7 dolara.

Druge kriptovalute, ili „alt kovanice“, takođe su opale ove godine. Bitcoin keš je opao za oko 29 odsto, etereum je opao za 45 odsto, dok je litekoin od januara jedan odsto manji, navodi Coinbase.

Ripl je od početka godine pao za više od 38 odsto. Prema CoinMarketCap-u, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 301 milijardi dolara, piše CNBC.