Autoput Požega – Boljare: Srbija potpisala memorandum s Kinezima

Podijeli

Ministarka građevinarstva u Vladi Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa kineskom kompanijom CCCC Memorandum o saradnji na projektu Beograd – Južni Jadran za dionicu Požega – Boljare.

Požega-Boljare je posljednja neugovorena deonica autoputa E-763 na teritoriji Srbije. Cilj Memoranduma je ubrzavanje realizacije projekta izgradnje auto-puta, prenose srpski mediji.

Memorandum je u ime kineske strane potpisao izvršni predsednik CCCC International, Du Fej, a potpisivanju u Vladi Srbije je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Usvojena trasa auto-puta Požega – Ivanjica – Boljare duga je 107 km i projektovana je za brzine od 100 i 120 kilometara na čas.

Sa istom kompanijom je prošle godine potpisan komercijalni ugovor za izgradnju novog autoputa u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, vrijedan 450 milona eura.

Ugovoreno je projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 km.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig – Preljina u dužini od 40 km, a ove godine bi trebalo da bude bude završen i cijeli potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

Na toj trasi je dionica Ub – Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dvije dionice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Takođe, Kinezi grade i dionicu autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019.