Crnogorska NLB banka neće prodavati loše kredite

Podijeli

NLB Podgorica neće slijediti primjer sestrinske banke u Srbiji i pokušati da proda loše kredite, koji su na kraju februara iznosili 10,5 odsto ukupnih, saopštili su predstavnici te finansijske kompanije.

“NLB je u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjila nivo nekvalitetnih kredita 24,6 miliona eura ili 42,7 odsto i oni na kraju februara čine 10,5 odsto ukupnih”, kazali su Pobjedi iz banke.

Ukupni krediti klijenata NLB banke su na kraju decembra iznosili 267,6 miliona eura.

Iz banke su objasnili da u okviru nje posluje sektor u čijem su fokusu sporna potraživanja sa ciljem smanjenja udjela loših kredita i upravljanja problematičnim plasmanima.

“Osim sektora koji se bavi sanacijom i upravljanjem problematičnim plasmanima, značajno učešće ka boljim rezultatima ima i sektor za restruktuiranje, koji principom
detekcije problema naplate u ranoj fazi vrši blagovremeno restruktuiranje aktivnih plasmana”, naveli su predstavnici banke.

Banka, u skladu sa adekvatnim unutrašnjim kapacitetima koji se bave rješavanjem problematičnih plasmana, ne planira prodaju loših kredita.

“Samim tim nije pokrenuta procedura nalaženja kupca”, rekli su iz NLB banke.

NLB banka, i da je namjeravala, ne bi mogla oglasiti prodaju tih kredita, jer je to Centralna banka (CBCG) zabranila.

Guverner CBCG, Radoje Žugić, je u Rovinju na sastanku guvernera regiona kazao da je CBCG zabranila kupovinu, odnosno prodaju loših kredita bez njihove saglasnosti.

On je podsjetio da je Crna Gora sa četvrtinom loših kreditnih plasmana bila šampion 2011. godine, a da je njihov nivo sada pao na 7,18 odsto.