Jedna u sto crnogorskih firmi se bavi poljoprivredom

Podijeli

U Crnoj Gori je prošle godine bilo aktivno 30.286 preduzeća, što je 7,1 odsto više u odnosu na 2016, pokazuju podaci MONSTAT-a.

Statistika kaže i da se skoro trećina preduzetnika bavi trgovinom, dok se samo 353 registrovana poslovna subjekta bave poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom. To je jedva nešto više od jedan odsto svih registrovanih preduzeća.

Prema MONSTAT-ovim podacima u rubrici “Trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala”, evidentirano je čak 9.880 preduzeća, od ukuno upisanih 30.286.

Na drugoj strani samo se 353 poslovna subjekta bave poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom, pokazuje MONSTAT-ova statistika.

Značajan je i broj preduzeća koja se bave pružanjem usluga smještaja i hrane – 3.751, dok je evidentirano 3.285 građevinskih firmi.

MONSTAT navodi da se u 2017. godini bjeleži porast broja preduzeća u skoro svim sektorima.

“Porast broja poslovnih subjekata posmatrano po sektorima djelatnosti kretao se od 3,3 odsto u sektoru „Trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala“, 9,4 odsto u sektoru „Usluge pružanja smještaja i hrane”, do 11,7 odsto u sektoru “Stručne, naučne i tehničke djelatnosti”, stoji u podacima MONSTAT-a.