NASTAVLJEN PAD NA WALL STREETU: I dalje na udaru tehnološki sektor, veliki pad cijene dionica Tesle i Amazona

Sa berze (Reuters)

Na Wall Streetu su u srijedu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, berzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer je nastavljen pritisak na dionice u tehnološkom sektoru i jer je oštro pao energetski sektor.

Dow Jones oslabio je 9 bodova ili 0,04 posto, na 23.848 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.605 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 6.949 bodova.

Pad tih indeksa drugi dan zaredom najviše je posljedica nastavka pritiska na tehnološki sektor koji traje od prošle sedmice kada se doznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trampa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Strahovanja ulagača od strože regulacije u tehnološkom sektoru dodatno je juče podržala vijest da bi predsjednik Tramp htio zauzdati jačanje Amazon.com jer njegova sve veća moć šteti tradicionalnim trgovinama.

Zbog toga je cijena dionice Amazona u jednom trenutku potonula 6,7 odsto, čime je kompanija na tržišnoj vrijednosti izgubila više od 50 milijardi dolara. Ipak, do kraja trgovanja taj je gubitak ublažen na 4,4 odsto.

Oštro je, 7,7 odsto, pala i cijena dionice Tesle nakon smanjenja kreditnog rejtinga tom proizvođaču električnih automobila, kao i vijesti da vlasti pokreću istragu o nedavnoj fatalnoj nesreći u Kaliforniji.

„Ovakvo se trgovanje moglo očekivati, s obzirom na nestabilnost tržišta u posljednje vrijeme i činjenicu da nema previše vijesti uoči skorašnje sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija“, kaže Čack Karlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Oštro je jučer  pao, gotovo 2 odsto, i energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte nakon podataka koji su pokazali da su zalihe nafte u SAD-u prošle sedmice neočekivano porasle.

Zbog toga je u drugom planu ostala druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja je pokazala da je u posljednjem lanjskom tromjesečju ekonomija porasla 2,9 odsto na godišnjem nivou, a ne 2,5 odsto, koliko je pokazala prva procjena.

Ako će idućih mjeseci rast inflacije pratiti brzi rast ekonomije, američka centralna banka Fed mogla bi ubrzati i tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu dionica, kažu analitičari.

Od kada su 26. januara vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše nivoe u istoriji, tržište je pod pritiskom bojazni od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata, stoga analitičari i idućih dana očekuju nestabilno trgovanje.

A na većini evropskih burzi cijene dionica su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 odsto, na 7.044 boda, a pariski CAC 0,29 odsto, na 5.130 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,25 odsto, na 11.940 bodova.

Na azijskim berzama se u četvrtak trguje nesigurno nakon što su dan prije na Wall Streetu cijene dionica u tehnološkom sektoru ponovno pale, dok je dolar blago ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 odsto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji, javlja Hina. Berzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Australiji oslabili su, pak, između 0,1 i 0,4 odsto.

„Strahovanja od trgovinskog rata su popustila, no ulagače i dalje zabrinjava američki tehnološki sektor“, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u kompaniji Sumitomo Mitusi Asset Management.

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena nafte nakon jučerašnjeg pada za 1 odsto, izazvanog podacima o neočekivanom rastu zaliha nafte u SAD prošle sedmice.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,4 odsto, na 69,80 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 64,60 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,98 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 89,29 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2415 na 1,2325 dolara. Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa se jutros njegov kurs kreće oko 106,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 105,50 jena.

mart 29, 2018 at 8:52 am