Stiv Džobs nije bio stručnak samo za marketing i dizajn…

Podijeli

Stiv Džobs bio je poznat po svom umijeću plasiranja proizvoda na tržište, prepoznavanja onoga što bi ljudi mogli tražiti, trebati i željeti posjedovati iz godine u godinu. Istovremeno, prebacuje mu se da nije imao previše tehničkog znanja te da je ponekad dovodio ljude do ivice svojim prohtjevima, što se nanovo prikazuje kao istina s obzirom na svjedočanstva bivših zaposlenih koji tvrde da je bio savršeno precizan kad se radi o proizvodnji i efikasnosti.

Naime, već u periodu svog prvog boravka u Appleu od 1976. do 1985. godine, pokazao je da zna svaki djelić proizvodnog lanca te je pronalazio načine kako biti što efikasniji, kako bi se mogao izvući što veći profit od svakog uređaja koji bi stigao na tržište.

“Jednostavno nije popuštao, to je bio njegov konstantni cilj, tražiti prostor za napredak u proizvodnom lancu. Bio je fenomenalan po tom pitanju i nikad nijesam vidio ništa slično”, kazao je Dan’l Luin, koji je radio za Džobsa u Appleu, a potom i Nextu, što znači da ima iskustvo rada s jednim od najvećih genijalaca koje je poslovni svijet imao prilike upoznati.

Koliko je sve to oko efikasnosti istina, pokazalo se 1997. po povratku Džobsa u kompaniju. Čim je preuzeo ulogu lidera, tako se počeo i ponašati, obišao je svaki djelić Applea i u roku nekoliko sedmica glasno i jasno dao do znanja šta treba poboljšati kako se ne bi uzalud trošio novac. Tek nakon toga se bacio na razmišljanja o tome što bi trebao biti novi hit proizvod u Appleovom asortimanu, kojim bi se kompanija uspjela vratiti na staze stare slave, daleko od straha od bankrota.

“Ne znam kako je tačno uspijevao to što je radio jer nikad nije imao formalni trening. Ali upijao je sve što vidi, sve što čuje, sve što pročita. Nikad nisam vidio nekoga ko to radi na taj način, fascinantno. No, dio znanja svakako je prikupio od Appleovog predsjednika Majka Markula u ranim osamdesetim. Uostalom, tom dijelu svog načina rada pristupao je kao i svemu, zbog čega njegov omiljeni citat (inače rečen od strane Pabla Pikasa) ‘dobri umjetnici kopiraju, veliki umjetnici kradu’ možemo primijeniti i na ovom primjeru”, uz nostalgični osmijeh izjavio je Luin.

ICTbusiness.info