Crna Gora kandiduje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, Hrvatska ljuta

Podijeli

Vlada Crne Gore usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, uprkos ranijem dogovoru da će to uraditi zajedno s Hrvatskom.

Crna Gora pri prijavi nije navela da je riječ o baštini hrvatske manjine u Crnoj Gori, javlja agencija Hina i dodaje da su dvije zemlje imale ideju da zajednički nominuju Bokeljsku mornaricu, ali Crna Gora je na kraju u taj postupak krenula bez Hrvatske.

Priprema nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-ovu Listu, u koju je bila uključena i lokalna zajednica, počela je u martu prošle godine kada je osnovana radna grupa.

Nominacioni dosije biće predan UNESCO-u do kraja marta 2018. godine, nakon čega slijedi faza evaluacije koju će sprovesti tijela UNESCO-a, a koja traje do dvije godine.

“Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i porodičnim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro”, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva kulture.

“Uvažavajući sve njene kulturne vrijednosti, Crna Gora je odlučila da Bokeljska mornarica bude prvo nematerijalno kulturno dobro koje će kandidovati u UNESCO-u, uvjerena da će Bokeljska mornarica tim činom dobiti još jednu potvrdu svoje već osvjedočene međunarodne važnosti”, stoji u saopštenju.