Da li je bivši šef CIA-e krajnji kupac Telenora u Crnoj Gori i Srbiji

Podijeli

Češki milijarder Peter Kelner, 105. najbogatiji čovjek svijeta “težak” skoro 16 milijardu dolara, kupio je nedavno Telenorove kompanije u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj, za šta je njegova PPF grupa platila 2,8 milijardi eura. Pojedini izvori međutim govore da je ta transakcija samo prelazno rješenje te da će za nekoliko godina te kompanije preuzeti američki KKR fond, kojem je to odavno cilj.

Na čelu KKR fonda je bivši šef američke CIA-e Dejvid Petreus, koji je ranije i zvanično predao ponudu Telenoru za preuzimanje balkanskih podružnica i za to ponudio dvije milijarde eura. Takve KKR-ove ambicije su i logične, jer njegov fond već ima značajan udio na tržištu Balkana, kroz vlasništvo u Telemachu, SBB-u, televiziji N1, te bi mu “dodavanje” Telenora učvrstilo pozicije i proširilo uticaj na telekomunikacionom tržištu.

Prema neimenovanim analitičarima, to bi Petreusu donijelo i jačanje političkog uticaja, s obzirom na njegovu zanimljivu biografiju.

“Češki milijarder Peter Kelner i njegov PPF fond ušli su u igru kada su zapeli pregovori između KKR i Telenora. Naime, KKR je bio zainteresovan isključivo za podružnice norveške kompanije u Srbiji i Crnoj Gori, dok je Telenor tražio da u paketu proda i svoj posao u Bugarskoj i Mađarskoj. Pošto do dogovora nije došlo, u igru je ušao Kelner, koji je kupio sve četiri Telenorove kompanije”, kazao je izvor beogradskog Informera.

On očekuje da se Kelner i Petreus vrlo brzo dogovore oko dalje procedure.

“Sada u igru ponovo ulazi američki investicioni fond KKR, koji će od Kelnera odmah otkupiti srpski i crnogorski Telenor. E sad, kakvi se tačno interesi kriju iza dila koji imaju Kelner i Petreus i ko će tu koliko biti ‘dobar’, može samo da se nagađa”, kaže dobro obavješteni izvor.