Dužni smo 2,7 milijarde eura

Podijeli

Vlada je juče usvojila prijedlog strategije upravljanja javnim dugom do 2020, kao i izještaj u kome se kaže da on sada iznosi 2,7 milijardi eura ili 65,1 odsto BDP, a da će se do kraja ove godine popeti na 70 odsto.

Strategijom je refinansiranje markirano kao najveći rizik u naredne tri godine, jer se mora izdvojiti značajan novac.

Generalni direktor za državni trezor u Ministarstvu finansija Dragan Darmanović je nakon sjednice Vlade kazao da je prioritet da se u naredne tri godine dug snizi na 59,3 odsto BDP-a.

“Prema projekcijama, dug će do kraja ove godine dostići 70 odsto BDP zbog aranžmana od 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke. Cilj je da se obezbijedi 130 nedostajućih miliona za 2018, a 120 miliona će poslužiti kao depozit za otplatu obaveza u 2019”, kazao je Darmanović i dodao da ovo zaduženje treba da bude realizovano do kraja aprila, prenosi CdM.

Prijedlogom strategije upravljanja javnim dugom predviđena je i zaštita od kursnih razlika kroz zaključenje hedžing aranžmana sa bankama.

“Najveći valutni rizik je kod kredita za autoput čija otplata glavnice počinje 2021. Prije početka otplate trebalo bi da bude zaključen hedžing aranžman kako bi smanjili rizik od promjene kursa valuta”, rekao je Darmanović.