Hiljadu plus: Za kredit od 60.000, rata najmanje 376 eura

Podijeli

Da biste u Crnoj Gori na kredit kupili stan čija je cijena 60.000 eura, naredne dvije decenije za to mjesečno treba da izdvojite barem 376 eura, odnosno 4.516,35 godišnje.

Imate mogućnost i da taj novac pozjamite na 15 godina, pa ćete tada banci ukupno vratiti “samo” 82.069 eura, pišu Dnevne novine.

U oba slučaja, morate biti stalno zaposleni najmanje pola godine ili biti penzioner. S druge strane, ne morate uvijek razmišljati da su početna ulaganja nužnost, jer za kreditiranje kod nekih banaka učešće nije potrebno.

Najniže kamatne stope kreću se od 3,99 eura uz šestomjesečni EURIBOR (dodatak koji predstavlja prosječnu promjenu kamate u Evropi, kako bi se ujednačile ove stope), odnosno 4,5 odsto ako birate njen fiksni iznos, i njih mogu dobiti klijenti Erste banke.

Kako je Dnevnim novinama rekla Danijela Vukoslavović, zamjenica direktora Sektora stanovništva u toj banci, stambeni krediti su u posljednje dvije godine doživjeli ekspanziju zahvaljujući snižavanju kamata, smanjenju učešća i dužem roku otplate i do 30 godina.

“Trenutno su najpovoljniji uslovi za kredite sa promjenljivom nominalnom kamatnom stopom, od 3,99 do 4,75 odsto, a uz šestomjesečni EURIBOR. Fiksne kamatne stope kreću se nominalno od 4,5 do 6,25 odsto na godišnjem nivou”, rekla je ona za Dnevne novine, te dodala kako se minimalno učešće od deset odsto može finansirati drugim kreditom.

Iz Societe Generale Montenegro banke navode da je varijabilna kamata na godinu 4,49 odsto, takođe uz šestomjesečni EURIBOR, dok je fiksna 5,49 odsto. Iznosi se kreću od 7.000 do “maksimalnog određenog kreditnom sposobnošću klijenta”, a rok otplate od tri do 25 godina. Ovo je banka koja nudi drugu vrstu povoljnosti, jer u ovom slučaju nije potrebno početno učešće klijenta.

Kada je u pitanju ponuda Addiko banke, oni potcrtavaju da se nekretnina koja je predmet ugovora stavlja na hipoteku, kako bi osigurali isplatu cijelog kredita. Takođe, prvo traže uplatu dijela kupoprodajne vrijednosti nekretnine, a taj dio zavisi od regije u kojoj se ona nalazi.

Prema podacima tri crnogorske banke koje nude stambene kredite, mjesečna rata za iznos od 60.000 eura pozajmljenih na 20 godina može iznositi nepunih 380 eura.

Naime, ako kod SBMB podižete kredit po varijabilnoj kamatnoj stopi od 4,49 odsto sa šestomjesečnim EURIBOR-om, vratićete za taj period 90.327, a iznos mjesečne rete biće 376,36 eura. Za pet godina kraći rok, ukupno vraćate 82.069, ili 455,94 eura svakog mjeseca.