Hrvatski radnici među pet najslabije plaćenih u EU

Podijeli

Lagano Hrvatska klizi na još jednoj ljestvici, onoj kojom evropska statistika mjeri satnice, a bruto od 8,5 eura po satu zaposlenog prosjek je za prošlu godinu, koji je svrstava među pet zemalja s najnižim satnicama, piše Poslovni dnevnik.

Prema novim podacima Eurostata, evropskoga statističkog zavoda o satnicama u koje računa plate i socijalne doprinose poslodavaca, u protekloj godini Hrvatsku je prestigla prvi put i Letonija s 8,6 eura po satu.

Hrvatsko “klizanje” na toj ljestvici na kojoj je uvijek nominalno bolje stajala od mnogih zemalja s kojima se može upoređivati, dio je odgovora na pitanje zbog čega ljudi u potrazi za zaposlenjem ili za bolje plaćenim poslom biraju Irsku, u kojoj je satnica 29 eura, Austriju, u kojoj je satnica 29,8 eura ili Njemačku – 32,2 eura.

Bugarska je na dnu ljestvice, no u proteklom je desetljeću svoju satnicu više nego udvostručila s 2,3 eura na današnjih 5,1 eura, a slično je i s Rumunijom, u kojoj je u tom razdoblju satnica porasla s 3,5 eura na 5,5 eura.

Slovačka i Estonija bile u 2007. na istom nivou, bruto satnica u tim je zemljama iznosila 6,3 eura, a danas u njima te satnice iznose 10,5, odnosno 10,2 eura. Česi su 2007. imali satnicu od 7,4 eura, a danas 10,1 euro.

Hrvatska je 2007. godine imala satnicu od 7,8 eura, a današnjih 8,5 eura je napredak od svega devet posto. Slovenci su i onda i danas bili znatno bolji od Hrvatske, imali su 13,3 eura satnice, a danas 16,4 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Takav napredak puževim korakom naprijed Hrvatsku je doveo do zaostajanja za zemljama od kojih smo ne tako davno bili bolji, jer one skaču poput antilopa: proteklih 10 godina bruto satnica u Bugarskoj porasla je za 122 odsto, u Estoniji 67 odsto, a u Slovačkoj i Litvaniji po 62 odsto.

Crna Gora još nije u sistemu EU, pa je Eurostat i ne mjeri i upoređuje s bogatijim komšijama i zapadnim uzorima.

Prema posljednjim statističkim podacima, satnica u Crnoj Gori iznosi oko tri eura i kada bi bila u EU, bila bi najniža.