Putnička vozila koja se prodaju u EU od sada moraju imati mogućnost ePoziva

Podijeli

Od ovog aprila svi tipovi novih putničkih i lakih teretnih vozila koji će se prodavati na tržištu EU moraće imati ugrađen elektronski bezbjednosni sistem 112 E-poziv (112eCall) koji automatski alarmira hitne službe i javlja im lokaciju ozbiljnih saobraćajnih nesreća na ulicama.

Zakoni EU iz te oblasti, doneseni 2015. godine, počeli se primjenjivati u subotu, 31. marta 2018.

Sistem E-poziv automatski poziva jedinstveni evropski broj za hitne situacije 112 u slučaju teže saobraćajne nesreće i putem evropskog satelitskog sistema Galileo javlja lokaciju vozila službi hitne pomoći. Taj sistem, koji se može akvirati i ručno, javlja samo bitne informacije pa ne bilježi i ne čuva podatke, javlja Balkanandroid.

Sistem će hitnim službama dojaviti tačnu lokaciju vozila, vrijeme nesreće i pravac u kom se vozilo kretalo, a to je najviše važno na autoputevima, čak i ako je vozač bez svijesti ili nije u stanju sam uputiti poziv. Time se rješava problem u slučajevima kada se vozač nalazi u njemu nepoznatom području i ne zna reći hitnoj službi lokaciju gdje se nalazi.

Procjenjuje se da će taj sistem skratiti vrijeme dolaska hitne pomoći za 50 odsto u ruralnim područjima i za 60 odsto u urbanim područjima, čime bi se spasili brojni životi.