WHO istražuje slučajeve plastike u flaširanoj vodi

Podijeli

Novo istraživanje pokazalo je da je količina plastike u flaširanoj vodi dvostruko viša od one u vodi iz slavine, prenosi Guardian.

Nedavna analiza naučnika s Državnog njujorškog univerziteta u Fredoniji za potrebe novinarskog projekta Orb Media otkrila je da više od 90 odsto boca vode popularnih svjetskih brandova u sebi sadrži mikroskopske čestice plastike.

Ista grupa naučnika ranije je već provela analizu vode iz slavine, a u toj vodi koncentracija plastike bila je dvostruko niža, prenosi Index.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je istragu potencijalnih rizika od plastike u vodi za piće.

U novom Orb Medijinom istraživanju analizirano je 259 boca vode 11 različitih brandova s 19 lokacija u devet zemalja. Rezultati analize pokazali su da se u svakom litru flaširane vode nalazi 325 čestica plastike.

Od preko 250 testiranih boca, plastika nije pronađena u samo 17 njih. U nekim bocama koncentracija je bila ekstremno visoka i iznosila čak 10.000 čestica plastike na litru vode.

U vodi se najčešće nalazi polipropilen, od koje se izrađuju zatvarači za boce. Analizirane boce vode kupljene su u SAD-u, Kini, Brazilu, Indiji, Indoneziji, Meksiku, Libanu, Keniji i Tajlandu.

Istraživači su za potrebe analize djeliće plastike u vodi bojili crvenim bojilom koje se obično ne hvata za prirodne materijale. Istraživanje nije objavljeno u naučnom časopisu i nije prošlo stručnu evaluaciju.

Testirani brandovi vode su: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) i Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).

Još jedna nova, nepovezana analiza organizacije Story of Stuff istražila je flaširanu vodu 19 američkih proizvođača. U njima je takođe pronađena plastika, ali u nešto manjoj koncentraciji.

Tako je jedna marka vode imala 58,6 plastičnih vlakana po litru, dok su dva Nestléova brenda sadržavala 11 i 15 komadića plastike po litru.

Prema Abigail Barrows, koja je sprovela istraživanje, plastika u flaširanu vodu može ući iz nekoliko izvora. “Plastična vlaka lako širi vjetar. Unutar fabrika u vodu mogu dospjeti putem ventilacije ili s odjeće”, kazala je ona.

WHO najavio “pregled dostupnih dokaza”

PR Svjetske zdravstvene organizacije priopćio je da je organizacija svjesna da se radi o problematičnom području, no i da smatra kako još nema dokaza o utjecaju plastike iz flaširane vode na ljudsko zdravlje.

WHO će “pregledati dostupne dokaze, kojih ima vrlo malo, s ciljem donošenja plana istraživanja kojim će se postaviti detaljnija procjena rizika”, izjavio je glasnogovornik.