CN Traveller: Crna Gora jedna od sedam evropskih zemalja za najbolji odmor uz plaže

Podijeli

Jedan od uticajnijih globalnih magazina za turistička putovanja, Conde Nast (CN) Traveller uvrstio je ove godine i Crnu Goru među sedam evropskih zemalja za najbolji odmor uz plaže, preporučujući turistima istraživanje i posjetu plažama na Svetom Stefanu i Budvi uz obaveznu posjetu bokotorskom zalivu.

“Crna Gora je nova evropska destinacija za odmor na plaži. Ovaj fascinantni komad Jadrana ima bajkoviti kvalitet za to, sa prekrasnim planinama, sjajnim jezerima i crkvama u romanskom stilu skrivenim u srednjevjekovnim zidinama”, opisuje CN Traveller, očigledno inspirisan kotorskim Starim gradom i Svetim Stefanom.

Aman Sveti Stefan, utvrđeno ostrvsko selo koje ukliješteno na Jadranu sada je i hotel, zvijezda je budvanske rivijere, piše dalje CN Traveller i podsjeća da se tu sunčala i Merilin Monro 1960-ih godina, ali i Elizabet Tejlor.

“Bokokotorski zaliv je lijep kao iz snova, ali se najbolje plaže nalaze oko Budve – prostrani Bečići, netaknuti Plavi horizonti i nestvarna plaža Jaz sa svojim pijeskom i nevjerovatno čistom i tirkiznom vodom. Ruske jahte u lukama Budva i Kotor mogu izgledati blještavo, ali su cijene na ovim lokacijama i dalje pristupačne”, navodi CN Traveller.

Na listi je i Hrvatska, sa Zadrom, Splitom i Dubrovnikom ali i “sa svojim udaljenim otocima”.

Agencija Hina javlja da na svom portalu CN Traveller ističe da je Evropa “blagoslovljena nekim od najsenzacionalnijih svjetskih obala” te da se “malo tropskih rajeva može takmičiti s magnetskom kulturom, istoriji, gastronomijom i zabavom evropskih ‘enklava’ na moru”. Takođe, izdvaja zemlje u Europi u kojima se to, kako smatra, najbolje može iskusiti, a turistima se, osim crnogorskih i hrvatskih, preporučuju i plaže u Francuskoj, Španiji, Italiji, Portugalu i Grčkoj.

Od ostalih evropskih zemalja za najbolji odmor uz plaže, u Francuskoj izdvajaju plaže uz obale Atlantskog okeana, na Francuskoj rivijeri i Korzici, u Španiji plaže u Kataloniji, na Ibizi, Majorci i Kanarimama, a u Italiji na Sardiniji i Siciliji kao i u blizinama Kalabrije i Toskane i druge. U Portugalu preporučuju odmor uz plaže Algarve, na zapadnoj obali zemlji i ostrvima Azori i Kape Verde, a u Grčkoj na brojnim ostrvima poput Mikonosa, Milosa, Krita i drugih.