Kakva je sudbina kriptovaluta

Podijeli

Dok se trgovina virtuelnim novcem širi svijetom i dok milioni “bitkoin rudara” maštaju o brzoj zaradi, a Slovenci su čak podigli spomenik bitkoinu u Kranju, kompanija Google je odlučila da od juna zabrani online oglase kojima se promovišu kriptovalute.

To isto su nakon Google-a odlučili i u Twitteru, prije nekoliko dana, a stručnjaci ocjenjuju da je to mudar potez, ali postavljaju pitanje ekonomskog interesa Google-a u cijeloj priči.

Prije Google-a, početkom godine i Facebook je stavio “u spam” folder sve što ima veze sa kriptomanijom, dok se svetska elita ne dogovori kako da tretira “novo dijete” u monetarnoj ekonomiji svijeta.

Nedavno se oglasila i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, koja je poručila da vlade i centralne banke širom svijeta moraju da sarađuju na izradi regulativa za kripto-aktive kako bi se spriječilo da one postanu novo sredstvo za pranje novca i finansiranje terorizma.

Stručnjaci u Srbiji kažu da je potez Google-a da zabrani oglašavanje i promociju kriptovaluta, kao i modela ICO, dobar potez ove kompanije sračunat na to da se spriječe eventualne zloupotrebe u toj brzo rastućoj industriji.

“Pojavio se veliki broj prevara u tom sektoru. Statistika od prošle godine do sada pokazuje da je čak 60 odsto svih ICO projekata navodno propalo”, kaže direktor Centra za ekonomska istraživanja Beograd Nikola Korbar, javlja Tanjug.

Inicijalna ponuda novčića (ICO – initial coin offering), kojom se “gura” na tržište nova kriptovaluta, model je kakav se viđa na berzama širom svijeta kad se neka od kompanija odluči da postane “javna”.

Korbar objašnjava da ICO projekti nisu zaista propali, već su male grupe ljudi iskoristile te projekte za brzo sticanje velikih suma novca.