Societe Generale se povlači iz Crne Gore i regiona?

Podijeli

Ponovo su aktuelne priče o velikoj prekompoziciji u bankarskom sektoru regiona – bugarski mediji pišu da se francuska banka Societe Generale povlači iz poslovanja sa tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi, između ostalih i Crne Gore.

Slično Telenoru – još jednom velikom imenu koji se povukao iz Istočne Evrope, Societe Generale se odlučio da fokus stavi na druge centre svog poslovanja, i proda svoje kompanije u pomenutim regionima.

Bugarski portal Capital.bg je objavio vijest o povlačenju, navodeći da SoGe nije zadovoljan svojim položajem na ovim tržištima, jer banka nije zauzela lidersko mjesto u regionu.

Navodni kupac SoGe banke je, kao što se i nedavno špekulisalo mađarska OTP grupa, koja je odbila da komentariše taj dogovor, navodi Capital.bg.

Ova priča je takođe bila vrlo aktuelna tačno prije godinu dana, ali je tada zvanično saopšteno da od prodaje SoGe-a u Crnoj Gori nema ništa. Iz Centralne banke su tada zvanično saopštili da ovaj regulator od Societe banke nije dobio nikakav formalan zahtjev o povlačenju sa crnogorskog tržišta.

Ipak, bugarski mediji su danas ponovo aktuelizovali ovu priču, a kako navode, pored OTP grupe, drugi potencijalni kupac je američki fond Apollo Global Management, koji je takođe odbio da potvrdi ili negira glasine o interesovanju.

Pored bugarskog ogranka SoGe banke predmet prodaje su podružnice i u ostalih 5 zemalja regiona – Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Srbiji i Moldaviji.
Prošle godine OTP banka je već preuzela jednu članicu SoGe-a u regionu – hrvatsku Splitsku banku.

Prema pisanju Capital-a, ova tržišta su u ovom trenutku prezasićena i neprivlačna, zbog čega se SoGe i povlači, pogotovo što banka u većini tržišta ne ulazi ni u top 3 banke u tim bankarskim seltorima tih zemalja.

Bankar.me