Globalni turizam rastao kao nikada, ove godine usporavanje

Podijeli

Sektor turizma i putovanja u svijetu je prošle godine stvorio sedam miliona novih radnih mjesta, a rastom od 4,6 odsto nadmašio je rast ukupne svjetske ekonomije i bio najbrže rastući sektor, dok se u ovoj godini očekuje sporiji rast, ističe se u novom globalnom izvještaju Svjetskog turističkog savjeta – WTTC.

U izvještaju o ekonomskim uticajima turizma i putovanja u svijetu, koje je WTTC (The World Travel & Tourism Council) objavio krajem marta, ističe se da je taj sektor prošle godine sedmu godinu za redom nadmašio rast ukupne ekonomije koja je rasla tri odsto, prenosi Hina.

Rastom od 4,6 odsto bio je ispred rasta drugih sektora, uključujući i proizvodnju, koja je rasla 4,2 odsto, maloprodaju i veleprodaju, s rastom od 3,4 odsto, poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo s rastom od 2,6 odsto te finansijske usluge s rastom od 2,5 odsto.

“Putovanja i turizam stvaraju radna mjesta, podstiču ekonomski rast i pomažu u izgradnji boljih društava. Naše istraživanje pokazuje da je taj sektor prošle godine bio odgovoran za stvaranje jednog od pet radnih mjesta širom svijeta, kao i da je posljednjih nekoliko godina zahvaljujući i vladama brojnih zemalja došlo do preduzimanja koraka za maksimiziranje potencijala tog sektora”, poručila je povodom izvještaja predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara Manzo.

Dodala je i da je 2017. u svjetskom turizmu bila i najbolja po turističkoj potrošnji, što je objasnila povećanjem povjerenja potrošača na domaćem i međunarodnom planu, pogotovo sa rastom iz Kine i Indije, ali i oporavku na tržištima u sjevernoj Africi i Evropi, na koja su prethodno uticali terorizam, prirodne nepogode i političke nestabilnosti.

Prema WTTC-ovom izvještaju za 2017, turizam i putovanja su globalnom BDP-u doprinijeli s 10,4 odsto ili 8.300 milijardi američkih dolara, dok je u sektoru bilo ukupno više od 313 miliona radnih mjesta ili jedno od deset širom svijeta, a izvoz iznosio 1.500 milijardi dolara ili 6,5 odsto od ukupnog svjetskog izvoza, odnosno gotovo 30 odsto od ukupnog svjetskog izvoza usluga. Ulaganja su dosegnula 882 milijarde dolara.

Za Evropu se u izvještaju navodi da je s rastom turističkog prometa od gotovo pet posto imala rezultate boljr nego se očekivalo, uz snažan oporavak potražnje za dalekim odredištima te unutar same Evrope zbog snage evropske ekonomije. Tome u prilog ide i podatak da su evropski avioprevoznici prošle godine prvi put prevezli više od milijardu putnika, što je osam odsto više nego u 2016.

Turizam je i u BDP-u sjeverne Afrike povećao udio, najviše zbog odličnih rezultata Egipta s rastom od čak 73 odsto, ali i Tunisa od 7,6 odsto, s naznakom daljeg oporavka, dok su azijske zemlje nastavile predvoditi globalni rast turizma, pogotovo u sjevernoj Aziji s porastom od 7,4 idsto te južnoj od 6,7 odsto, a najvećim pobjednikom označavaju Kinu.

Rijetka regija u svijetu s padom turizma u BDP-u od 1,4 posto je Latinska Amerika, što iz WTTC-a najvećim dijelom objašnjavaju posljedicom pada potrošnje u najvećoj zemlji Brazilu, ali i političkim i ekonomskim problemima u Venecueli.

Naglašavajući kako dugoročni izgledi za iduću deceniju, do 2028, ostaju nepromijenjeni, s prosječnim rastom od 3,8 do 4 odsto, iz WTTC-a napominju i da se do te godine očekuje da se broj radnih mjesta u turizmu u svijetu poveća na više od 400 miliona.

“Kako sektor turizma i putovanja postaje sve važniji kao generator BDP-a i radnih mjesta, ključni izazov je osigurati održiv i uključiv rast, pogotovo što smo u 2017. već vidjeli početke ‘borbe’ protiv turizma u nekim ključnim svjetskim odredištima”, upozorili su iz WTTC-a, najavljujući da će stoga teme turističke prenapregnutosti i budućnosti turističkih radnih mjesta biti ključne i na predstojećem WTTC globalnom samitu sredinom aprilaa u Buenos Airesu.