Moody’s potvrdio kreditni rejting Crne Gore

Podijeli

Agencija za kreditni rejting Moody’s objavila je novi izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila ocjenu ,,B1“ i stabilan izgled rejtinga naše zemlje, čime je još jednom izražena podrška nastavku sprovođenja aktelnih mjera ekonomske politike, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Prema ocjenama analitičara pomenute agencije, crnogorski kreditni profil karakteriše relativno visok potencijal u poređenju sa slično ocijenjenim zemljama, koji je osnažen investicijama u oblasti turizma i energetike koje podstiču ekonomski rast i ublažavaju eksterne pritiske. Kreditni potencijal Crne Gore, kako se dalje navodi, osnažen je i perspektivom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji koju prati snaženje institucija, kao i članstvom u NATO alijansi. Analitičari takođe očekuju da će srednjoročne mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada dovesti do ublažavanja rasta javnog duga i stabilizovanja fiskalne pozicije Crne Gore u naredne dvije godine.

Kako se navodi u izvještaju, stabilan izgled rejtinga ogleda se u umjerenoj institucionalnoj i fiskalnoj snazi, kao i umjerenoj podložnosti riziku, dok se u domenu izazova navodi fiskalni uticaj realizacije auto-puta Bar-Boljare kako i oslanjanje na strane izvore fiinansiranja.

Kreditni analitičari potvrdili su da Crna Gora ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast BDP-a za 4,3 odsto u 2017. godini, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni i tekućim infrastrukturnim projektima.

Takođe, ističu da je rast zaposlenosti povećan na 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je stopa nezaposlenosti pala na 16,1 odsto, a plate porasle za dva odsto.

Sektor turizma zabilježio je rekordnu godinu sa posjetom 955.499 turista (+ 18.1 odsto u odnosu na isti period prošle godine).

Pozitivan uticaj na kreditni izgled Crne Gore u narednom periodu imaće nastavak sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije i uspostavljanje stabilne opadajuće putanje javnog duga, napredak u pregovorima sa EU, kao i smanjenje obima potencijalnih obaveza koje proizilaze iz državnih garancija, zaključili su iz Ministarstva finansija.