Slovenija pred turističku sezonu traži 5.000 sezonskih radnika

Podijeli

Slovenački turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi koje namjeravaju dobiti iz bližeg okruženja, navode slovenački mediji.

“Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5.000 zaposlenih koje će vjerovatno nadomjestiti angažovanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne”, prenosi Hina pisanje ljubljanskog “Dela”.

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu će biti potrebno i idućih godina jer je domaći kadar preopterećen, a njihov se sindikat već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad, piše list.

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, Slovenija je lani imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabilježiti rast broja noćenja i prihoda, ali problem manjka zaposlenih hronično je prisutan.

“Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osjetio se već sada za uskrsne praznike pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni”, kazala je za “Delo” sekretarka Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, Karmen Leban.