Stanovi u Splitu sve skuplji

Podijeli

Ako imate kakvu nekretninu viška u Splitu, čini se da je pravo vrijeme da je plasirate na tržište, piše Slobodna Dalmacija.

Malo je kazati da je ponuda stambenih kvadrata pod Marjanom oskudna s obzirom na potražnju, a sve je to rezultiralo drastičnim rastom cijena.

Split je iza Dubrovnika najskuplji grad u Hrvatskoj kada su u pitanju nekretnine. Na godišnjem nivou, Split bilježi rast cijena kvadrata stana za skoro deset odsto, dok je godišnji rast cijena kvadrata kuća 8 odsto.

Konkretno, prosječna cijena kvadrata stana u februaru je iznosila 2.563 eura po kvadratu, dok je kvadratni metar kuće još i skuplji i iznosi 2.799 eura po kvadratu. To su podaci oglasnika Njuškalo.hr, na kojem se prodaje skoro tri hiljade stanova u Splitu te nešto više od 300 kuća.

“Nema stanova, a pogotovo je teško u Splitu naći kvalitetan, dvosobni stan po cijeni manjoj od 150.000 eura. U nestašici kvalitetnih, sad su i oni lošiji koji se godinama nijesu uspjeli prodati došli na red”, ističe Orlanda Tomić, suvlasnica agencije za nekretnine “Tomić&Vuković”.

Vlasnici stanova u Kotaru Grad za svoje nekretnine traže i više od 3.000 eura po kvadratu (tačnije 3.023 eura) i peti su najskuplji kvart u gradu. Prvi je Meje, gde se kvadratni metar cijeni 3.544 eura, pa Firule – 3.371, Bačvice ​– 3.127, te Lučac 3.122 eura.