Amerikanci uvode sankcije ruskim oligarsima bliskim Putinu

Podijeli

Sjedinjene Države planiraju da već ove sedmice uvedy sankcije ruskim oligarsima što je na tragu mjera kojima se ruska vlada kažnjava za upletanje u američke predsjedničke izbore 2016.

Nove mjere trebalo bi da budu objavljene u četvrtak, saznaje Reuters od izvora upoznatih s raspravama o uvođenju sankcija.

To bi mogao biti do sada najagresivniji potez SAD-a protiv ruske poslovne elite, nakon što je prošlog mjeseca SAD uveo sankcije protiv 19 ruskih državljana i pet ruskih organizacija, uključujući ruske obavještajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kompjuterskih napada.

Sankcije oligarsima mogle bi obuhvatiti i ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a odraz su želje Vašingtona da pozove Moskvu na odgovornost zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore – što Rusija negira, navodi Reuters a prenosi Hina.

Američki ministar finansija Steve Mnuchin u martu je najavio sankcije protiv ruskih vladinih zvaničnika i oligarha “zbog njihovih destabilizujućih aktivnosti” i pojasnio će im se tim mjerama onemogućiti pristup američkom finansijskom sistemu.