Beograd na dobrom putu da postaje regionalni centar za gejmere

Podijeli

Glavni grad Srbije bi uskoro mogao da postane regionalni centar za elektronski sport – profesionalno takmičenje u igranju video-igara.

“Srbija je zemlja na koju smo se fokusirali, naročito iz razloga sto je esport priznat od strane države. To će nam omogućiti da bolje izgradimo ‘ekosistem’ ‘esporta’, uz pomoć zvaničnih institucija”, rekao je direktor kineske kompanije Alisport Džejson Fung.

Delegacija “Srpskog esports saveza” boravila je u kineskom gradu Haikou, gdje je održano finale takmičenja “World Electronic Sports Games” (WESG), prenose srpski mediji i dodaju da je tamo bilo riječi o razvoju WESG u regionu, saradnji, kao i podršci u unaprjeđenju razvoja sistema “esporta” u Srbiji.

“Razgovori sa Srpskim ‘esports’ savezom definitivno idu u pravom smjeru i radujemo se što ćemo uskoro i ozvaničiti saradnju. Ove godine smo na našim WESG takmičenjima imali više 65.000 učesnika širom svijeta, tako da sam izuzetno zadovoljan. Gradimo više mogućnosti za sve širom svijeta da zajednički učestvuju u ‘esportu’ “, kazao je Fung.

“Srpski esports savez” zahvalio je vlasnicima kompanije što su prepoznali Srbiju kao partnera. Generalni sekretar Dalibor Marinović rekao je da su Kinezi zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji.

“Troškovi nijesu problem, pošto bi se pokrili kao što je to bilo u Grand finalu, a najveća prednost Beograda je u tome što se u radijusu od 500 kilometara nalaze svi glavni gradovi zemalja bivše Jugoslavije”, rekao je Marinović.

On je istakao da je to razvojna šansa da Beograd postane regionalni centar “elektronskih sportova”, ali u sadašnjoj fazi neophodna je i podrška države.

Po riječima Funga, želja je da “esport” postane tradicionalan i dostigne standard Olimpijskih igara. Cilj je da se sve zemlje uključe u “esport”, a WESG će se sljedeće godine proširiti na Evropu.