Euro zavisi od Njemačke, da li mu se primiče kraj?

Euro (Ilustracija)

Međunarodni monetarni fond (MMF) neće spasiti euro – taj eksperiment treba završiti, tvrdi njemački ekonomista Mark Fridrih.

On kritikuje stavove šefa MMF-a Cristine Lagard, koja predlaže stvaranje specijalnog fonda za slučaj krize u eurozoni.

Ako dođe do stvaranja ovakvog fonda, Njemačka bi trebalo da uplaćuje 11 milijardi eura godišnje, javlja Srna.

Fridrih, šef konsalting kompanije „Fridrih i Vajk“, tvrdi da su Lagardova i njen zemljak francuski predsjednik Emnanuel Macron postavili sebi cilj da spase EU i eurozonu.

„Njima ne bi smetalo da Njemačka postane `šampion u davanjima`. Oni se očajnički trude da euro opstane, ali to je samo još jedan korak ka diktaturi EU. Nadam se da će se njemački političari suprotstaviti ovoj ideji, jer se evro ionako već odavno ne može spasiti“, tvrdi njemački ekonomista.

Plan Lagardove predviđa da svaka država godišnje u „fond spasa“, u slučaju krize, uplati po 0,35 odsto svog BDP-a. Za Njemačku bi to značilo 11,4 milijarde eura.

Fridrih napominje za „Sputnjik“ da je euro previše slab za Njemačku, a previše jak za države eurozone u južnoj Evropi.

„Nakon uvođenja evropskog sistema zaštite ulaganja, građani će morati da povuku svoj novac sa računa. I onda nas samo korak dijeli do propasti neke slabe španske ili italijanske banke. Tada će neko drugi morati da plati tuđe dugove, a to će, najvjerovatnije, biti Nijemci“, tvrdi Fridrih.

On navodi da sadašnja politika u EU „vodi ka velikoj diktaturi: zajednički ministar finansija, jedan budžet, zajednička vojska“.

„Ovo što oni rade jeste uvođenje nekakve `superdržave` na mala vrata. I to je sve savršeno nelegitimno“, kaže njemački ekonomista.

april 5, 2018 at 12:41 pm