Sve što nijeste znali o krvnom pritisku i zašto je važno da ga mjerite ujutru

Podijeli

I za mjerenje pritiska postoji ono najbolje vrijeme, kad su vrijednosti na aparatu najmjerodavnije i kad mogu da ukažu na najveće opasnosti.

I za svakog postoje one prave smjernice – za one koji se hronično bore sa hipertenzijom ili niskim pritiskom, kao i za one koji žele da mjerenjem spriječe nastanak bolesti. O tome kada i kako treba mjeriti pritisak i na šta treba obratiti pažnju objašnjavaju i savjetuju pukovnik prof. dr sc. med. dr Zdravko Mijailović sa Vojnomedicinske akademije i prof.dr. Arsen Ristić, direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

Najbolje mjerenje za one koji žele da spriječe bolest

“Najbolje je da se pritisak mjeri ujutru prije doručka, tada su njegove vrijednosti najveće. I najbolje je da dok to radimo, budemo staloženi, oslobođeni stresa, kako bi se pritisak ne bi povećao”, kaže prof. dr Arsen Ristić.

Zbog čega je važno da ispratimo te najveće vrijednosti krvnog pritiska?

“One mogu da ukažu na problem, potencijalni rizik. Ne znači da je nešto u redu ako nema signala da je nešto loše. I zdravi ponekad treba da provjere krvni pritisak kako bi potvrdili da su dobro. Osjećaj nekad može da prevari”, objašnjava pukovnik prof. dr Zdravko Mijailović.


Mjerenje u jutranjim satima je mjera preventiva protiv hipretenzije, visoke vrijednosti krvnog pritiska, koje mogu da prate glavobolje, zujanje u ušima i osjećaj pritiska u glavi, nekad su uvod u hronične srčane smetnje.

Mjeriti na lijevoj ili desnoj ruci

Mnoge zbunjuje i šta zapravo pokazuju brojevi na aparatu. Gornji broj (sistolni pritisak) pokazuje pritisak kad srce kuca. Manji broj (dijastolni pritisak) mjeri pritisak između otkucaja srca, kada se srce puni krvlju.

“Najbolje je da se pritisak mjeri i na jednoj i na drugoj ruci i da se u obzir uzme najveća vrijednost. Razlike između tih vrijednosti bi trebalo da se kreću oko deset odsto. Sve preko toga je razlog za reagovanje”, objašnjava dr Ristić.

Najbolje je da se prtisak mjeri na nadlaktici ili podlaktici.

Sa druge strane, za nizak krvni pritisak mjerenje ujutru nije od značaja jer je zabilježeno da je on u tom dobu dana ili bliži normali ili neznatno niži od nje.

Koliko često treba mjeriti pritisak

Ukoliko nemate hronične probleme sa krvnim pritiskom, kako kaže dr Ristić, dovoljno je da se pritisak provjerava tri do četiri puta nedjeljno.

Zbog čega je jutro važno za hipertenziju

Ako je vaš zdravstveni problem hipertenzija, odnosno ako ste među onih 45 odsto stanovništva koji imaju ovu bolest, jutarnja kontrola je za vas više nego značajna preventiva.

“Ujutru su osim najvećih vrijednosti krvnog pritiska javljaju i snažne turbulencije, koje su najjače posle buđenja. Najveća stopa moždanog udara, infrakta, pa i iznenadne smrti je najveća ujutru”, ističe dr Zdravko Mijailović.

Kako savjetuje ljekar Mijailović, oni koji imaju problem sa hipertenzijom moraju da pritisak provjere tri puta dnevno. Dakle, poslije jutarnje kontrole moraju da obave onu tokom dana i uveče.

Oprezno sa terapijom

Međutim, nije preporučljivo pritisak provjeravati svakog časa. Osicilacije sa pritiskom, koje te česte kontrole mogu da pokažu, često dovode do uzimanja pogrešne terapije.

A to onda pokreće niz posljedica, među kojima je i šlog.

“Terapija se mijenja jednom ili dva puta godišnje i to isključivo nakon ljekarske kontrole. Zimi se najčešće uzima više lekova, dok se ljeti preporučuju manje doze”, ističe dr Ristić.

Ako vas muči nizak krvni pritisak, evo preporuka:

Ukoliko spadate u one osobe koje hronično muči nizak krvni pritisak, pritisak treba da mjerite u onim situacijama kad ste primijetili da vam pritisak pada.

“Jedna od takvih situacija su velike vrućine”, dodaje dr Mijailović.

Kako mogu da se riješe problemi sa krvnim pritiskom?

Iskustva onih koji se bore sa niskim krvnim pritiskom su pokazala da li pomaže SLANA HRANA i da li je najprijatnije SPAVANJE BEZ JASTUKA.

Šta donosi nizak, a šta visok pritisak

“Nizak krvni pritisak sam za sebe je veoma rijetko problem. On postaje problem ako je posljedica neke bolesti, poput jake sunčanice ili intezivnog krvarenja”, objašnjava kardiolog Mijailović.

Prate ga nesvjestica, a nekad i gubitak svijesti, može da ga uzrokuje i bakterijska infekcija, a postaje problem u još jednom slučaju:

Nizak pritisak mogu uzrokovati brojna različita stanja poput dehidracije, depresije, bakterijske infekcije, kardiovaskularnih bolesti, obilnih krvarenja, kao i zavisnost od alkohola i nikotina.

“Kad je nizak krvni pritisak uzrokovan, na primjer, nekom crevnom bolešću, odnosno kad je izazvan dijarejom, a zatim i dehidratacijom, on se rješava unosom tečnosti. Lijek za podizanje pritiska može da bude i kafa kao i slana tečnost. Međutim, ako je njegov uzrok srčana slabost, tečnost tu ne pomaže. Ugradnjom srčanih pumpi se podiže pritisak”, izdvaja kardiolog Ristić one najozbiljnije uzročnike.

Među faktorima rizika koji mogu da izazovu hipertenziju nalaze se genetika, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost, upotreba alkohola, pušenje i stres. Uzročnici mogu da budu bolesti srca, bubrega i nadbubrežnih žlijezda, a njene najozbiljnije komplikacije ovako izgledaju:

“Visok krvni pritisak može da izazove pucanje krvnih sudova u mozgu, šlog, pucanje krvnih sudova u grudima”, napominje dr Ristić.

Predviđa se da će broj obolelih od hipertenzije biti veći od milijardu i pet stotina hiljada do 2025. godine. Brojke dovoljno govore koliko je preventiva važna.

“Nova istraživanja koja su publikovana prošle godine kažu da je bolje i da pritisak bude niži od normalnih vrijednosti, koje iznose 120/80, nego više od njih. I to neznatno više. Ranije smo smatrali da gornji pritisak od 130 ili 140 nije opasan, međutim i on povećava rizik od moždanog udara”, naglašava dr Mijailović za “Blic Ženu”.

U subotu, 7. aprila, obilježava se Svjetski dan zdravlja povodom čega ordinacija Balans iz Nikšića u petak i subotu organizuje besplatne provjere krvnog pritiska, tjelesne mase i nivoa šećera u krvi. Detalje i termine za besplatne preglede čitajte u posebnoj vijesti:

Besplatni pregled u ordinaciji Balans povodom Svjetskog dana zdravlja