Vodič za rudarenje bitcoina

Podijeli

Rudarenje je proces zapisivanja transakcija na javni registar “ledger” za koju rudari dobijaju naknadu u određenom iznosu kriptovalute koju rudare. Kada je u pitanju najvrednija kriptovaluta Bitcoin brojke su sljedeće: dnevno se izrudari oko 1800 bitcoina ili 144 bloka što znači da jedan blok čini 12,5 novćića koji se izgeneriše u prosjeku na svakih deset minuta.

Da bi rudarili bitcoine ili ostale kriptovalute potreban vam je prije svega hardver. Na samom početku 2009. godine mogli ste rudariti sa svojim PC-jem kojeg ste koristili u svakodnevnom poslu. Danas to nije moguće, veliki je broj računara na mreži koji rade neprekidno i u trci su sa ostalima da što prije odrade transakciju i dobiju dio novćića, a njihova snaga je presudna u tome koliki dio „kolača“ će da dobiju.

U zavisnosti od toga koji algoritam koristi kriptovaluta u najvećem broju slučaja se rudari sa grafičkim karticama zbog toga što je njihova brzina po broju pogodaka u sekundi H/s mnogo veća od procesora. Ovo se zove stopa hasha i može biti izražena u megahash, gigahash i terahash po sekundi (MH/s, GH/s, TH/s).

Sljedeća stvar na koju treba obratiti pažnju je potrošnja električne energije hardvera koji odaberete za rudarenje. Uzmite u obzir to koliki je potrošač vaš hardver kao i to da će raditi 24/7/365. Ukoliko imate uređaj od 500 GH/s koji ima 400 w snage dobijate 1,25 GH/s.

Postoje online kalkulatori koji vam mogu dati približnu sliku koliko će vaš uređaj zaraditi. Uzmite u obzir da je ovo informativnog karaktera kao i to da cijena kriptovaluta varira svakodnevno. Jedan od online kalkulatora možete pogledati ovdje.

Osim navedene dvije vrste hardverskog rudarenja, pomoću procesora CPU i grafičkih kartica GPU imamo i ASIC (Application Specific Integrated Circuits) ili Integrisano kolo specifične namjene. ASIC čipovi su prilagođeni posebnoj a ne opštoj namjeni, tako da oni koji su namijenjeni za rudarenje su prilično skupi ali sa druge strane daju ekstremne brzine do 14 TH/s. Prema nekim najavama Samsung, pravi svoj prvi ASIC hardver namijenjen rudarenju kriptovaluta, posebno Bitcoin-a.

Kako raste mreža tako su potrebne i znatno veće investicije u opremu. Ukoliko ste „slobodan strijelac“ u smislu da imate 1-4 grafičke karte kao i to da ulažete skromna sredstva nekoliko stotina eura najvjerovatnije da nećete zaraditi ništa. Kako vrijeme odmiče nagrade su sve manje a vaša oprema treba prvo da se otplati. Međutim, i za „male igrače“ ima za sada rješenje a to je „mining pool“ ili grupa ljudi koja zajedno rudari. Što veća grupa veća šansa da izrudarite jedan blok, koji ćete morati podijeliti sa svima članovima, tj. dobićete onoliki dio koliki je bio vaš doprinos.

Osim ovih hardverskih načina u posljednje vrijeme popularan je i „cloud mining“. Ukoliko ne želite da kupujete hardver, jednostavno ga iznajmite. Sve što treba da uradite je da kupite brzinu hasha izraženu u GH/s ili TH/s.

Na kraju, zaključak, da ukoliko razmišljate o rudarenju prije ikakvog ulaganja u opremu ili kupovinu „cloud mininga“ dobro se informišite.

Becrypt.me