Ideja o ekonomskom povezivanju regiona „na klimavim nogama“

CEFTA sporazum je u ozbiljnoj krizi, a ideja o ekonomskom povezivanju regiona na “klimavim nogama” zbog čestih jednostranih, provokativnih odluka pojedinih vlada regiona i uvođenja vancarinskih barijera u trgovini sa Srbijom, poručio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Zajednički ekonomski prostor koji objedinjuje 20 miliona stanovnika, mnogo je privlačniji i za strane investirore, naglasio je Ljajić i dodao da se Evropska unija ne bavi tim problemom, osim što organizuje sastanke na kojima se ništa konkretno ne odluči.

Kako je ocijenio, CEFTA je dala važan doprinos razvoju trgovine između zemalja regiona.

“CEFTA je došla u jednu fazu gdje – ili će da regresira ili ćemo da napravimo korak više u pravcu daljih ekonomskih integracija, to je taj zajednički ekonomski prostor“, rekao je Ljajić, prenose agencije.

A taj zajednički ekonomski prostor podrazumijeva ukidanje svih barijera koje i dalje postoje u slobodnoj trgovini među zemljama ove regije, dodaje Ljajić.

“Ne možemo da govorimo o potpuno zajedničkom ekonomskom prostoru, dokle god nam na Kosovu uvode akcize za izvoz građevinskih blokova, uvozne akcize za izvoz brašna iz Srbije, dok iz Makedonije takođe imamo različite modele kreativnosti kada govorimo o tim vancarinskim barijerama”, izjavio je Ljajić.

april 6, 2018 at 9:55 am