Moć YouTube-a u predsjedničkoj kampanji

Podijeli

Kažu da slika govori više od hiljadu riječi. E, sada zamislite koliko puta više govori video koji traje samo jedan minut. Pa, u čemu se krije snaga videa u propagandi? Jednostavno, to je najefikasniji način da pokažete emociju i da putem nje izazovete emocije drugih. A, emocija ima neuporedivo snažniju moć ubjeđivanja nego činjenica.

Moć videa i filma u političkoj propagandi je odavno poznata, a prvi koji je u punoj mjeri postao svjestan toga bio je Jozef Gebels, vođa njemačke nacističke propagande. Taj čovjek je od dolaska nacista na vlast, pa do svoje smrti, snimio na desetine propagandnih filmova. Čak je, vjerovali ili ne, to radio i za vrijeme Drugog svjetskog rata bez prestanka. Da kuriozitet bude veći, jedan takav film čije inserte sam gledao, je snimio 1943.godine u logoru Terezin u Češkoj, u kojem je logoraše i njihov život predstavio kao život iz bajke. Naravno, “glumci” su bili sami logoraši, koji lijepo odjeveni i sa uređenim frizurama “ne da nijesu bili mučeni”, nego su navodno uživali sa svojim porodicama gajeći povrće i cvijeće, koristili su redovno biblioteku u toj “banji” itd. Nakon završetka snimanja, svi “glumci” su do jednog bili ubijeni. Inače, film je bio namijenjen saveznicima, kao odgovor na njihove prve informacije o užasima u njemačkim logorima.

Dakle, od Gebelsa pa na ovamo, ljudi koji se bave političkim marketingom i propagandom znaju za jačinu uticaja koji video ima na ciljnu grupu i uopšte, javnost. Sa pojavom društvenih medija koje omogućavaju brzo širenje video sadržaja, taj uticaj je postao još veći. Zbog toga je YouTube i neizbježan u kampanji.

U upotrebu YouTube-a u predizborne svrhe krećete kreiranjem posebnog kanala koji je posvećen samo izborima ili nečijoj kandidaturi za predsjednika države. Kanal mora biti izdvojen u odnosu na postojeći kanal političke partije, kako bi se zbog ciljne grupe i javnosti izdvojio sadržaj koji je namijenjen izborima. Odnosno, kako bi se sadržaj poruka usmjerio isključivo na glavna pitanja u toj kampanji. Naziv kanala treba da sadrži naziv partije (skraćenicu), njen slogan u predizbornoj kampanji i godinu održavanja izbora. Sve ovo treba jasno da uputi ljude na sadržaj.

S obzirom da u svakoj političkoj kampanji postoji veći broj značajnih pitanja iz raznih oblasti života, savjet je da u okviru kanala kreirate sekcije koje su posvećene tim temama (ekonomija, spoljna politika, obrazovanje…). To treba da olakša posjetiocima vašeg kanala da pronađu ono što njih zanima. Takođe, napravite dobar trejler (trailer), uvod za vaš kanal i sadržaj i koji će ukratko predstaviti osnovne argumente zašto glasati za neku partiju ili kandidata.

Prije kreiranja i objave sadržaja, vodite se kao i za ostale kanale komunikacije, pokazateljima ciljne grupe. Dakle, istražite šta je kroz video potrebno ponuditi biračima. Šta je najbolje prikazati videom, koje teme obraditi i na koji način, a što će ostaviti najjači utisak na gledaoce i posebno važno, što će ih motivisati na akciju. Ne samo u smislu dijeljenja sadržaja što je veoma bitno, već na krajnju akciju: davanje podrške na izborima.

Bez obzira o čemu konkretno govorio video, glavna poruka mora biti jasna! Ako gledalac na kraju pita: šta su sa ovim željeli, znači da video nije ispunio svoj cilj. U tim slučajevima čak ima suprotan efekat, jer urušava kredibilitet partije. Zato, ono što se prikazuje ili govori treba da bude iskazano na jednostavan način i pored činjenica, treba da izazove emociju, apeluje na moral, na odgovornost čovjeka. Znači, na sve ono što su najvažniji motivatori za čovjeka da bi preduzeo neku akciju. I ponavljajte glavnu poruku kampanje, neka ona bude srž svakog videa. Kada je u pitanju trajanje videa, onda je jasno da su što kraći efikasniji (najbolja opcija je do jednog minuta), izuzev prenosa uživo, snimaka gostovanja na TV-u, mitinga itd. Ipak, iznad svega, najvažniji su kvalitet sadržaja, kao i kvalitet samog videa.

Ono što YouTube omogućava, a što ima ogroman uticaj na mobilizaciju potencijalnih birača jesu dvije stvari, koje treba i vi obavezno da koristite u kampanji. Jedna je tzv.live streaming (YouTube Live) i predstavlja uživo prenošenje raznih događaja. Skupova, susreta vođa partije ili kandidata sa građanima, gostovanja u emisijama, debatama i slično. Na taj način u priču uključujete i ljude koji ne mogu biti prisutni na tim mjestima ili ispred TV-a. Drugačije, dajete im priliku da postanu aktivni učesnici. Druga opcija je Live Streaming Events koja vam uz korišćenje Google Hangouts on air omogućava da putem videa direktno komunicirate sa biračima, šaljete poruke, odgovarate na pitanja. Jednostavno, vodite živi dijalog, što je opet itekako važan alat u propagandi. Dajete ljudima šansu da vam se približe, ali i vi njima, čime ih u velikoj mjeri podstičete da vam daju glas.

YouTube je u kampanji značajan i zbog toga što imate priliku da kroz komentare i akcije u odnosu na videa (broj pregleda, broj dijeljenja, broj komentara) pratite njihovo raspoloženje i njihove stavove. Iz tog razloga, nakon što kreirate kanal i počnete da objavljujete video sadržaj, odredite tim koji će biti zadužen za komunikaciju sa posjetiocima kanala. Odgovarajte redovno na komentare i pitanja i ulazite u otvoreni razgovor sa njima. Vi sami podstičite komunikaciju!

Konačno, na kraju svakog videa postavljajte linkove ka sajtovima partije, ka stranicama na društvenim mrežama i sl. Isto kao što ćete na svim tim sajtovima i stranicama objavljivati i reklamirati vaš YouTube kanal i videa koja se na njemu objavljuju.

PRsavjetnik.me