NLB mora biti privatizovana do kraja godine

Podijeli

Evropska komisija će u petak službeno objaviti sadržaj dubinske istrage o onome što je otkrila u januaru nakon slovenačke neispunjene obaveze prodaje Nove ljubljanske banke (NLB).

Tako se nastavlja postupak protiv Slovenije zbog neovlašćene državne pomoći u obliku dokapitalizacije NLB-a.

Prema RTV Slovenije, Slovenija će morati da proda 75 odsto banke do kraja godine, inače će biti prisiljena na mjere koje će dodatno smanjiti vrijednost banke.

Prema neslužbenim podacima koje zbog povjerljivosti postupaka nije moguće potvrditi, Slovenija nudi, kao kompenzacionu mjeru, potpuno povlačenje državnih predstavnika iz Nadzornog odbora i još veće ograničenje u trženju kredita i oglašavanju NLB-a.

Čak se spominje prodaja osiguravajućeg društva NLB Vita i zatvaranje 20 podružnica. Posljednje zbog digitalizacije ne bi bitno uticalo na poslovanje banke.

“Pregovori su još u toku što se tiče roka prodaje i potencijalnih kompenzacionih mjera”, navode u Ministarstvu finansija.

Potvrdili su da objavu odgovora očekuju u kratkom roku, a tačan datum će odrediti Evropska komisija.

U banci pojašnjavaju da zbog jednake informisanosti dioničara, do objave rezultata poslovanja do kraja mjeseca, cijelu situaciju neće komentarisati, prenosi Indikator.ba.