Počela turistička predsezona, u Budvi prvi gosti iz Njemačke

Podijeli

Prva organizovana grupa turista stigla je u Crnu Goru 18. marta, kada su u Budvu stigli gosti iz Njemačke, uskoro se očekuju veće grupe iz Austrije, Velike Britanije, Francuske, a od polovine aprila i iz Rusije, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije i dodali da to pokazuje da predsezona počinje sve ranije, što je glavni izazov crnogorskog turizma i cilj ka kojem su usmjerene sve aktivnosti.

“Tako je prethodne godine u periodu predsezone ostvaren rast broja turista od čak 20 odsto i broja ostvarenih noćenja za 18 odsto, dok je u postsezoni ostvaren rast broja turista od 10 odsto i ostvarenih noćenja od pet odsto”, kazali su iz NTO.

Veći hoteli na primorju i sjeveru tradicionalno u ponudi imaju paket aranžmane za uskršnje praznike, između ostalih hoteli Palas, Splendid, Montenegro, Bianca Resort and Spa u Kolašinu i hotel Berane, a očekuje se da sa prvomajskim praznicima bude otvorena većina hotela u Crnoj Gori kada i zvanično počinje ljetnja turistička sezona.

“Raste broj turista iz Zapadne i Centralne Evrope posebno u pred i postsezoni. U poređenju sa periodom od prije šest godina broj turista iz ovih zemalja porastao je za 60 odsto, a broj noćenja 50 odsto. Prema utiscima sa sajmova, evidentno je da je interesovanje za Crnu Goru kao turističku destinaciju u porastu, o čemu najbolje govori i sve veći broj turoperatora koji u svojim katalozima nude aranžmane za našu destinaciju, kao i sve veći broj novih avio linija i novih avio kompanija”, ističu iz NTO.

Novina je što je Crna Gora ušla u ponudu TUI Francuska, tako da su organizovani dodatni letovi iz Lila, Liona, Nanta i Pariza.

“Očekujemo i veći broj gostiju iz Poljske, koji će početi da dolaze krajem aprila, jer je ove godine Crne Gora direktnim linijama povezana sa tri poljska grada Varšavom, Katovicama i Vroclavom”, kazali su iz NTO, gdje očekuju nastavak pozitivnog trenda iz Holandije zahvaljujući ponudi i čarter letovima TUI Holandija, koji će i ove godine od maja do oktobra sa dva leta sedmično povezivati Amsterdam i Tivat.

Kada je u pitanju Skandinavija, napominju da je novina koja će obilježiti ovu turističku sezonu da će, pored TUI-a za nordijske zemlje i turoperator Thomas Cook dovoditi goste sa ovog tržišta od 20. maja do kraja septembra, što ukazuje na znatan porast interesovanja.