Prodali smo Telekom, KAP, Rudnike boksita, Jugopetrol i Željezaru za 12 kilometara autoputa

Podijeli

Koliko će Crnu Goru tačno koštati izgradnja 41 kilometar prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, sa svim dodatnim troškovima, još se sa sigurnošću ne zna, ali ako kineska CRBC završi projekat do ugovorenog roka (11. maj 2019. godine), to bi trebalo da se uklopi u projektovanu sumu od 809,6 miliona eura.

Nedavno je saopšteno da je država do 30. marta CRBC-u isplatila ukupno 354,76 miliona eura za gradnju dionice Smokovac-Mateševo, i to 54,7 miliona eura direktno iz budžeta a od kredita  300,06 miliona eura.

Izgradnja te najteže i najizazovnije dionice na trasi autoputa Bar-Boljare finansira se u iznosu do 85 odsto iz sredstava kredita kod kineske Exim banke i 15 odsto iz budžeta Crne Gore.

Jedan kilometar skoro 20 miliona eura

Cijena gradnje auto-puta, po ugovoru potpisanom u februaru 2014, iznosi 809,6 miliona eura, što znači da jedan kilometar košta 19,7 miliona. Visoka cijena je posljedica teškog terena zbog čega će 60 odsto cijelog autoputa činiti objekti – mostovi, vijadukti i tuneli.

Kada se prije desetak godina prvi put ozbiljnije počelo govoriti o izgradnji prvih kilometara autoputa, bilo je riječi da će novac biti obezbijeđen prevashodno od privatizacije. Kada je planirana privatizacija Telekoma Crne Gore 2004. godine, stav Vlade je bio da će novac od prodaje tog preduzeća biti iskorišćen upravo za početak gradnje autoputa od Bara do granice sa Srbijom.

Telekom je prodat 2005. godine Mađar Telekomu za 114 miliona eura i ako se to uporedi sa sadašnjom cijenom autoputa Smokovac – Mateševo, prodaja Telekoma bi bila dovoljna za izgradnju svega 5,8 kilometara.

Željezara Nikšić prodata za 760 metara autoputa

Od ukupnih prihoda države od privatizacije pet velikih sistema – KAP, Željezara, Rudnici boksita, Telekom i Jugopetrol – u iznosu od 242,5 miliona eura, ne bi se moglo izgraditi ni pola autoputa, već svega 12,3 kilometra.

Kad se iznosi od prodaje pretvore u kilometre autoputa, KAP smo prodali za nepunih 2,5 kilometra, Jugopetrol za 3,3 kilometra a Željezaru smo turskom Toščeliku 2014. godine ustupili za 760 metara autoputa.

Koliko će nas tek koštati autoput, uključujući i zahtjevno održavanje (s obzirom na težak teren) tokom zimskih mjeseci, zavisiće od daljih odluka Vlade i investitora, uslova koncesije i slično.

Ono što je sigurno i što već sada osjećamo kroz ogroman javni dug, jeste da je ovo “krupan zalogaj” za ekonomiju kakva je crnogorska te da su ukupni efekti ovog projekta potpuno nepredvidljivi.

Investitor.me