Bivši vlasnik KAP-a izgubio skoro polovinu berzanske vrijednosti zbog sankcija SAD

Podijeli

Ruski aluminijumski gigant Rusal, nekadašnji vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, izgubio je u ponedjeljak gotovo polovinu svoje vrijednosti na berzi u Hongkongu, gdje je kotiran, a poslije odluke SAD da ga uvrsti u spisak sankcionisanih ruskih kompanija.

Ovaj pad vrijednosti Rusala, koji kontroliše milijarder Oleg Deripaska, mogao bi da dovede do toga da kompanija ne bude u stanju da otplati dio svojih dospjelih obaveza, javlja Beta.

Oko 7.50 jutros po centralnoevropskom vremenu akcije Rusala pale su za 48 odsto na 2,42 honkongških dolara, na berzi u Hongkongu.

Gubitak berzanske kapitalizacije je više od 3,5 milijardi dolara te kompanije koja predstavlja oko sedam odsto svjetske proizvodnje aluminijuma.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa u petak je objavila da uvodi sankcije protiv ruskih oligarha bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu, za, kako je navedeno “napade” Moskve na zapadnu demokratiju. SAD su u petak uvele sankcije za ukupno 38 pojedinaca i firmi vezanih za oligarhe ili za rusku državu.

Na spisku sankcionisanih je milijarder Oleg Deripaska i više firmi pod njegovom kontrolom među kojima je i Rusal.

U saopštenju izdatom na Berzi u Hongkongu, Rusal je naveo da bi sankcije mogle da dovedu do “tehničke nemogućnosti plaćanja nekih obaveza grupe”, i da je u toku procjena kakav bi uticaj to moglo da ima na njen finansijski položaj.