Kinezi prodaju udio u hotelskom lancu Hilton

Podijeli

Divovski kineski konglomerat HNA povlači se iz multinacionalne hotelijerske kompanije Hilton Worldwide pokušavajući prodati udio u toj kompaniji vrijedan 6,5 milijardi dolara, prenosi CNN.

Prema procjenama CNN-a, uspije li se kineska kompanija HNA riješiti svog udjela od 26 odsto u hotelskom lancu Hilton, po trenutnoj tržišnoj vrijednosti tih dionica mogli bi ostvariti profit od dvije milijarde dolara.

U pozadini te odluke, tvrde, stoji nova strategija kineskih vlasti koje „povlače kočnicu” agresivnim inostranim investicijama svojih velikih kompanija.

Naime, u velikom potrošačkom pohodu, HNA je proteklih godina proširila svoje poslovanje te je od aviokompanije postala konglomerat koji se okušao u poslovanju s nekretninama, logistikom, turizmom i ugostiteljstvom, a prošle godine je zauzela 170. mjesto na listi 500 najvećih globalnih kompanija Fortune magazina, s procijenjenom vrijednosti od 53.335 milijardi dolara.

Ta diversifikacija poslovanja, piše CNN, uzrokovala je gomilanje dugovanja od preko 100 milijardi dolara za konglomerat i kineske su vlasti bile pod pritiskom da intervenišu. Tako je prošli mjesec HNA već prodala svoj udio u Hilton Grand Vacations za 1,1 milijardu dolara, kao i udio u Hilton Park Hotels & Resort za 1,4 milijarde dolara, prenosi Jutarnji list.