Koliko će koštati izmještanje dalekovoda zbog autoputa

Podijeli

Izmještanje dva dalekovoda sa trase prve dionice autoputa od Smokovca do Mateševa nije uračunato u ukupnu cijenu od 809 miliona eura, već će taj višemilionski trošak građani dodatno platiti, saznaju “Vijesti”.

Koliko će tačno koštati izmještanje dalekovoda i ko je taj posao dobio iz Ministarstva saobraćaja, kojim rukovodi Osman Nurković, “Vijestima” nije odgovoreno.

Traženi su odgovori i na pitanje da li je za izvođenje tih radova potrebno pribaviti dozvole od Ministarstva turizma i održivog razvoja, i ako jeste koje su to dozvole.

“Vijesti” su prethodno tražile odgovore na pitanja od kineskog izvođača kompanije CRBC, ali ni oni nijesu dali detaljne informacije. Ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa definisano je da CRBC ne smije da saopšti nikakve informacije medijima, a da to prethodno ne odobri investitor (država).

“Radovi na izmještanju dalekovoda već su otpočeli. Radovi se izvode u skladu sa relevantnim propisima, dozvolama, tehničkom dokumentacijom, pravilima struke i u skladu sa elaboratom procjene uticaja na životnu sredinu, sve u cilju osiguranja kompletnosti i dugotrajnosti radova i pune funkcionalnosti projekta autoputa. Ovi, kao i svi drugi radovi se izvode u skladu sa predviđenim planovima”, kazali su u CRBC-u.

Radovi treba da budu završeni u maju 2019. godine: Premijer Duško Marković u obilasku gradilištaFOTO: Zoran Đurić

U zoni izgradnje autoputa na dionici od Smokovca do Mateševa potrebno je da se izmjeste dva dalekovoda od 220 kv (zona petlje autoputa Pelev Brijeg) i dalekovod od 440kv (zona petelje autoputa Pelev Brijeg i ulaz u tunel Vjeternik).

Izmještanje dalekovoda je drugi trošak koji će građane dodatno koštati. Propustom Ministarstva saobraćaja, dok je njime rukovodio aktuelni predsjednik Skupštine Ivan Brajović, u projektni zadatak i ponudu za gradnju dionice autoputa Smokovac- Mateševo nije uvrštena petlja Smokovac sa oko kilometar i po autoputa, zbog čeg kineski izvođač odbija da izvodi te radove u okviru dogovorene cijene od 809 miliona eura.

“Vijesti” su tu informaciju objavile krajem septembra prošle godine. Dodatni trošak za petlju će koštati između 25 i 30 miliona eura. Nurković je i tada najprije ćutao na ovu temu, da bi naknadno odlučio javnost da upozna sa tim da je formirana komisija koja treba da se sa Kinezima dogovorio u vezi tog pitanja.

Od početka izgradnje autoputa Ministarstvo saobraćaja pokušava da krije informacije u vezi važnog infrastrukturnog projekta koji je ozbiljno uzdrmao javne finansije države. Najprije je to činio Brajović, a njegovu praksu nastavlja Nurković.

Brajović je pokušao da javnost uskrati za spisak imena domaćih firmi koje su angažovane na projektu i vrijednost ugovora koje su dobile pojedinačno. Tek pošto je to pitanje u parlamentu otvorio poslanik Aleksandar Damjanović saopštena su u junu 2016. godine imena podizvođača koje je kineski investitor angažovao.

CGES sa ENTSO usaglasio gašenje dalekovoda

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) “Vijestima” su objasnili da se dalekovod od 220kV, Podgorica – Mojkovac izmješta u dužini od 2,8 kilomenata, a dalekovod od 400kv Podgorica – Ribarevine je izmještanje iz zone autoputa dužine 4,2 kilometra.

Kako su kazali troškove izmještanja snosi investitor (država) i nemaju informaciju koliko to koštati, pošto CGES nudi samo tehničku logistiku.

U CGES -u su kazali da su sa evropskom asocijacijom operatera sistema ENTSO usaglasili termine za gašenje dalekovoda prilikom premještanja. CGES je dio evropske interkonekcije i član ENTSO-e, pa u svom radu primjenjuje pravila i standarde koje ta asocijacija propisuje, a koja su obavezujuća za sve članove.

“Termini za isključenja dalekovoda 400 kV i 220 kV koji su od značaja za rad interkonekcije u regionu, usaglašavaju se kroz proces koordinisanog planiranja koji zajednički sprovode operateri prenosnih sistema jugoistočne Evrope, primjenjujući u praksi proceduru koja je usklađena sa standardima ENTSO-e.U konkretnom slučaju, u saradnji sa partnerima iz interkonekcije, usaglasili smo termine za beznaponska stanja dva dalekovoda u trajanju i pod uslovima koji su neophodni za bezbjedno izvođenje radova na njihovom izmještanju”, kazali su u CGES-u.

Dodaju da je procedura kojom je uređen proces koordinisanog planiranja isključenja prema standardima ENTSO-e u potpunosti sprovedena tokom svih faza planiranja, uz poštovanje svih rokova. Usaglašeni termini su i zvanično uneseni u konačnu verziju regionalnog plana isključenja za 2018.godinu.

Izgrađene dionice dalekovoda će se CGES-u predati bez naknade na upravljanje i održavanje i biće osnovno sredstvo te firme.