Spajanjem CKB-a i Societe Generale nastala bi superbanka koju niko ne priželjkuje

Podijeli

Nedavne vijesti o tome da će mađarska bankarska OTP grupa, vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB), kupiti balkanske podružnice Societe Generale banke, aktuelizovala je priču o crnogorskom bankarskom tržištu, gdje te dvije banke pokrivaju značajan dio tržišta.

Krajem 2016. godine je bila aktuelna priča o spajanju CKB-a i SocGen-a u Crnoj Gori, o čemu su čak vođeni i konkretni pregovori, ali bez konkretnog uspjeha. Razgovori o spajanju vođeni su i u Centralnoj banci (CBCG). Sada bi, sve su prilike, taj projekat mađarske grupacije mogao biti završen, s obzirom da je izvjesno da se francuska kompanija povlači iz regiona i traži kredibilnog kupca.

Crnogorski mediji su ranije nagađali da u Centralnoj banci ne gledaju blagonaklono na ideju spajanju a ključni razlog za to je što bi CKB u tom slučaju stekla oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu. To bi ugrozilo ne samo druge banke već i destabilizovalo cijelo tržište. CKB i sada ima dominantan udio u platnom prometu, oko 52 odsto, a svih ostalih 14 banaka dijele ostatak.

Veliko je pitanje koliko bi takva “superbanka” uticala i na ostale bankarske usluge, uključujući i kamatne stope.

Od spajanja banaka strahuju i zaposleni u njima, jer je sigurno da bi taj proces doveo do otpuštanja. Sindikat banaka ranije je procijenio da bi 400 radnika moglo ostati bez posla.

Prema saznanjima portala Investitor, model spajanja podrazumijevao bi formiranje nove kompanije, koja bi bila sublimat dvije banke, umjesto klasičnog preuzimanja.

Ekonomiste brine i finansijski uticaj mogućeg spajanj, s obzirom da je zajednička aktiva te dvije banke veća od državnog budžeta.

CKB po dobiti prva, Societe Generale treća

CKB je rekorder u ostvarenoj dobiti u prošloj godini, zaradom 9,1 milion eura, slijedi Erste banka sa profitom od 7,89 miliona, a na trećem mjestu je Societe Generale banka sa 7,3 miliona eura profita.

Ukupna dobit crnogorskih banaka u 2017. iznosila je 35,8 miliona eura, a samo tri su bile u minusu.

Širenje OTP-a u regionu

OTP je ranije od Societe Generale grupe preuzeo Splitsku banku u Hrvatskoj, tako da bi dalje širenje predstavljalo širenje uticaja u regionu.

OTP grupa je pretežno u stranom vlasništvu, ali mađarski ulagači još drže 28,77 odsto dionica. Najveći pojedinačni dioničari su Timur i Ruszlan Rahimkulov sa 8,71 odsto, mađarski MOL (8,69%) i francuska Groupama (8,26%).

CKB je u potpunom vlasništvu OTP-a. Mađarska grupa je 2006. godine ušla u vlasičku strukturu najveće crnogorske banke, uloživši oko 100 miliona eura.