Dubrovnik među jeftinijim vikend destinacijama u Evropi

Podijeli

Upoređivanje nivoa cijena 36 popularnih evropskih turističkih odredišta pokazuje da se Dubrovnik nalazi među jeftinijim gradovima u Evropi, jer među najskupljima dominiraju sjeverne metropole.

Južnije i istočnije je jeftinije – generalni je zaključak koji se nameće iz poređenja troškova za trodnevni boravak u 36 evropskih gradova koju su ovih dana objavili Britanci. U svom redovnom godišnjem istraživanju, britanska Kraljevska pošta, koja tamošnjim građanima pruža i niz finansijskih usluga poput putničkih čekova ili kartičarskog poslovanja, uporedila je reprezentativni trošak kratkotrajnog boravka u nizu gradova širom Evrope, a Dubrovnik kao najpopularnije hrvatsko turističko odredište našao se po jeftinoći na 12. mjestu.

Britanska pošta, čije podatke prenosi Business Insider, u svoj proračun uključila je tipične troškove tokom kratkog turističkog boravka u nekom gradu. Cijene dnevne potrošnje pribavljene su od turističkih ureda, dok se trošak smještaja procjenjivao na osnovu podataka na internet stranici hotels.com.

U proračun su ulazili uobičajeni troškovi, poput dva noćenja za dvoje odraslih u hotelu s tri zvjezdice, trošak transporta od aerodroma do grada, dvodnevna karta za gradski prevoz, obrok za dvoje s tri tanjira i flašom vina, cijena šoljice kafe, bezalkoholnog napitka, piva i čaše vina, kao i trošak organizovanog razgledavanja kao i posjeta muzeju i umjetničkoj galeriji. Trošak leta do odredišta nije ulazio u proračun.

Dobijeni iznosi nijesu, dakle, tačni iznosi koje bi dvoje ljudi potrošilo tokom trodnevnog boravka u pojedinom gradu, ali dobro služe kao okvirna informacija, a još bolje kao upoređenje toga koliko se za iste usluge mora potrošiti u različitim gradovima.

U proračun uporednog troška za boravak u gradovima ulazili su tipični troškovi turista koji ne moraju nužno biti i konačni iznos što će ga neko potrošiti

Prema proračunu koji Britanci redovno izrađuju jednom godišnje, ispada da je najjeftiniji boravak u poljskom gradu Krakovu. Među jeftinijim odredištima, očekivano, dominiraju gradovi istočne Evrope pa su tek nešto skuplji boravci u glavnom gradu Litve, Vilniusu, ili glavnom gradu Latvije, Rigi. Relativno dobro se još može proći u Varšavi kao i u glavnom gradu Mađarske, prenosi Tportal.

U donjoj trećini tablice troškova od istočnoevropskih odredišta još se nalaze Moskva i Prag, a njima se pridružuju turistički gradovi južne Evrope, poput Atine, Prag i Moskva. Uz njih, jeftinije destinacije su još Lil u Francuskoj te glavni grad Malte, Valeta, dok listu 12 najjeftinijih odredišta zaključuje Dubrovnik.

U srednjem dijelu tablice nalaze se francuski gradovi Strazbur i Nica, a u grupi umjereno skupih gradova društvo im prave estonski Talin, njemački Minhen i Berlin te, uz još nekoliko gradova, Rim, Beč i Pariz.

 

Originalni tekst možete čitati ovdje [ENGLESKI].