I Crna Gora na listi povlašćenih uvoznika u SAD

Podijeli

Crna Gora se našla na listi sa još 122 države svijeta koje u Sjedinjene Američke Države mogu da izvoze robu bez carina ili s minimalnom carinom.

Nedavno je u SAD obnovljeno važenje Opšte sheme preferencijala (GSP), čime je Crna Gora dobila šansu da u jednu od najmoćnijih ekonomija svijeta izvozi hiljade proizvoda po povlašćenom režimu. GSP na snagu stupa 22. aprila ove i traje sve do kraja 2020. godine.

U pitanju je mehanizam koji omogućuje zemljama korisnicima da putem carinskih olakšica podstiču unapređenje izvoza i privređivanja s tim da se moraju zadovoljiti i pojedini kriterijumi porijekla.

Njime su obuhvaćeni mnogi industrijski proizvodi i sirovine, većina nakita, mnogi poljoprivredni proizvodi, hemikalije, minerali, mermer, tepisi, dok ne obuhvata većinu tekstila i odjeće, satove, obuću, torbe, kofere, neke kožne proizvode i rukavice.

Proizvodi moraju biti porijeklom iz Crne Gore, a ako se koriste sirovine koje nijesu originalno crnogorske, domaće sirovine u ukupnom sastavu moraju imati minimalno 35 odsto učešća.

SAD nijesu među najznačajnijim zemljama u koje je Crna Gora izvozila prošle godine. Učešće izvoza u SAD u prošloj godini iznosilo je svega 0,5 odsto ili 1,7 milijardi eura. S druge strane, uvezli smo američke robe i usluga ukupne vrijednosti deset puta više, 17,7 milijardi eura.

Opšte carinske povlastice nijesu karakteristične samo za SAD, već da ih omogućavaju i Evropska unija te Australija, Bjelorusija, Japan, Kanada, Novi Zeland, Norveška, Ruska Federacija, Švajcarska i Turska.

GSP je utemeljen 1968. godine, a njime je omogućeno da zemlje jednostrano odobravaju carinske povlastice zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama.

Osim Crne Gore, na listi zemalja s povlasticama SAD nalaze se i Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Kosovo kao i evropske zemlje Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Turska i Ukrajina.