Olakšice za legalizaciju objekata u Herceg Novom

Podijeli

Skupština Opštine Herceg Novi utvrdila je olakšice za sve koji rješavaju stambeno pitanje, pa je legalizacija objektata od devet do 46 eura po kvadratu, na rate do 20 godina.

“Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte na teritoriji opštine Herceg Novi omogućava važne olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje. Ovom Odlukom Opština Herceg Novi je maksimalno uvažila sve one koji rješavaju stambeno pitanje, a poštujući Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata”, saopštili su iz Opštine Herceg Novi.

Tokom pete redovne sjednice Skupštine opštine Heceg Novi, kako dodaju, na kojoj je ova odluka usvojena, mogle su se čuti izjave odbornika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

“Svima koji poznaju Zakon i pročitali su pomenutu Odluku, jasno je da su izrečene kritike čisti populizam odbornika ove partije. Interesantno je da su na skupštinskom odboru predstavnici DPS imali primjedbe na Odluku ističući da je nedovoljna razlika u cijeni legalnih i nelegalnih objekata, a onda su odbornici iste partije na skupštinskom zasijedanju populistički govorili o umanjivanju cijena, što je slika njihove neozbiljnosti i neusaglašenosti”, dodaju oni, prenosi CdM.

S druge strane, Opština Herceg Novi je, naglašavaju oni. za ozbiljno uzela pripremanje Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, svjesna njene važnosti za građane našeg grada.

“Nacrt je pripreman dva mjeseca, tokom kojih su stizale urgencije Ministarstva održivog razvoja i turizma da Odluka što prije bude usvojena. Amandmanskim djelovanjem omogućene su olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje, odnosno za legalizaciju do 150 kvadratnih metara osnovnog stambenog prostora, čime je uvažena socijalna dimenzija ovog problema”, objašnjavaju iz Opštine.

Prema Odluci, kako ističu, popust na naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznosi 70 odsto, a postoji i dodatno umanjenje za jednokratno plaćanje od 15, što je ukupno čak 85 odsto popusta.

Poređenja radi, u Podgorici je isti popust ukupno 55 odsto (30% + 25%).

Prema usvojenoj Odluci, cijene naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznose od 46,125 eura metara po kvadratu u prvoj zoni, do 9,22 eura po metru kvadratnom u šestoj zoni. U slučaju jednokratnog plaćanja, na ove cijene se obračunava dodatnih 15 odsto popusta.

Osim toga, naknade je moguće platiti i na rate, tokom 20 godina.

“Primjera radi, objekat od 100 kvadratnih metara kojim se rješava stambeno pitanje na Podima (peta zona), građanin može na rate legalizovati za 6,4 eura mjesečno. Objekat od 100 kvadrata u drugoj zoni, a kojim se rješava stambeno pitanje može se legalizovati na rate za 15,375 eura mjesečno”, kazali su iz opštine.

Ističu da povećanja cijena nije došlo, tačnije cijena po zonama je ista kao u važećoj Odluci o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja je na snazi od 2009. godine.

“Uvećanje od 2,5 odsto za legalizaciju bespravnih objekata odnosi se samo na onaj dio koji je odredio Zakon (član 164, stav 10) i koji smo bili obavezni da ispoštujemo. Da je Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte u potpunosti napisana u skladu sa Zakonom potvrđuje i saglasnost Vlade Crne Gore na tekst Odluke”, navode oni.

Podsjećaju građane da je Opština Herceg Novi bila snažno protiv donošenja ovakvog Zakona, te da smo organizovali sastanke i skupove kako bismo ukazali na njegove štetne posljedice i spriječili usvajanje.